Toyota Nieuws
Op deze pagina vindt u het laatste nieuws
 

Wereldpremière van Toyota’s revolutionaire nieuwe iQ in Genève (13-2-2008)
Toyota ontwikkelt anti-allergene stoelbekleding (5-2-2008)
Idols-finalisten geven concert bij Toyota dealer en rijden Yaris Idols (28-1-2008)
Toyota introduceert Yaris Idols (15-1-2008)
Succesvol 2007 voor Toyota met recordaantal verkochte auto’s (11-1-2008)
Lagere fiscale bijtelling Toyota Prius (19-12-2007)
Toyota Prius 10th Anniversary: exclusief en gelimiteerd (23-11-2007)
Hybride Toyota Supra HV-R uitgeroepen tot ‘Race Engine of The Year 2007’ (19-11-2007)
Toyota wint AutoWeek Tevredenheids Trofeeën voor Prius en Verso (15-10-2007)
Toyota en EDF werken samen bij ontwikkeling plug-in hybride auto (10-9-2007)
Toyota breidt Yaris-reeks uit met S-Line pakket (12-9-2007)
Revolutionaire ultracompacte iQ-concept van Toyota (12-9-2007)
Toyota Corolla: uitgebalanceerde sedan in top C-segment (22-8-2007)
Toyota en FNV compenseren samen CO2 uitstoot (15-8-2007)
Toyota’s plug-in hybride auto door Japanse overheid gecertificeerd voor openbare weg (26-7-2007)
Primeur: hybride Toyota wint 24-uursrace (19-7-2007)
Finalisten voor Toyota Skill Contest 2007 zijn bekend (28-6-2007)
Toyota steekt AYGO in sportieve outfit (13-6-2007)
Toyota verkoopt wereldwijd meer dan 1 miljoen hybride auto's (10-6-2007)
Toyota en Terberg Leasing sluiten Service Level Agreement (7-6-2007)
Toyota Prius gedeelde eerste plaats in J.D. Power-onderzoek (22-5-2007)
Toyota tweemaal in de prijzen voor motorinnovatie (14-5-2007)
Toyota Verso vernieuwd en verbeterd (3-5-2007)
Toyota ondersteunt met T-TEP jonge autotechnici (2-4-2007)
Toyota met Auris en Yaris TS op AutoRAI 2007 (28-2-2007)
Toyota Skills Open tijdens Skills Masters 2007 in Ahoy (16-2-2007)
Nieuwe hybrideconcepten van Toyota in Genève  (15-2-2007)
Toyota Prius voor grotere groep automobilisten bereikbaar  (8-2-2007)
De Yaris TS: het topmodel van de Toyota Yaris range (9-2-2007)

 
 
 

Wereldpremière van Toyota’s revolutionaire nieuwe iQ in Genève (13-2-2008)

Toyota zal tijdens de Autosalon van Genève het productieontwerp onthullen van zijn volledig nieuwe compacte auto, de Toyota iQ. Deze iQ werd voor het eerst gepresenteerd als conceptauto tijdens de Frankfurt Motor Show en gaat eind 2008 in productie.

De iQ vormt een doorbraak op het gebied van compacte mobiliteit. Het is de allereerste compacte, hoogwaardige auto van minder dan drie meter lengte waarin drie volwassen personen comfortabel kunnen zitten; daarbij blijft nog genoeg ruimte over voor een kind of bagage.

De iQ dankt zijn ruimtelijke interieur aan het doordachte ontwerp, dat tot stand is gekomen op basis van zes ruimtebesparende maar onderling verbonden technische innovaties. Deze staan samen voor een revolutie in het automotive ontwikkelingsconcept van Toyota.

De iQ wijkt dankzij de Japanse designelementen sterk af van conventionele auto-ontwerpen, maakt milieuvriendelijk vervoer mogelijk en is ondanks zijn grootte comfortabel en heel veilig.

Toyota zal tijdens de Autosalon van Genève ook een nieuwe crossover presenteren die deel gaat uitmaken van het B-segment: de Urban Cruiser.

Deze nieuwe Toyota is een milieuvriendelijke compacte crossover die bestemd is voor stedelijke gebieden, maar – indien gewenst – ook over all-road capaciteiten beschikt.

Toyota zal op de Show eveneens de nieuwste ontwikkelingen laten zien op het gebied van milieuvriendelijke oplossingen voor vervoer binnen verstedelijkte gebieden: de Toyota 1/X.

Dit is een plug-in hybride prototype in combinatie met Flexible Fuel Vehicle-technologie (FFV). Daarnaast presenteert Toyota het i-Real-concept voor persoonlijke mobiliteit.
 

Naar boven


Bron; AutoRai
 

Toyota ontwikkelt anti-allergene stoelbekleding (5-2-2008)Toyota Motor Corporation (TMC) maakte onlangs bekend dat ze als eerste1 ter wereld stoelbekleding heeft ontwikkeld die kan helpen voorkomen dat huisstofmijtallergenen zich verspreiden in de cabine. Deze nieuwe bekleding zal worden aangeboden in auto’s die binnenkort in Japan zullen worden geïntroduceerd.

Huisstofmijtallergenen zijn een bekende veroorzaker van allergische reacties. Ze verzamelen zich op stoelen2 via contact met kleding en kunnen zich door bijvoorbeeld bewegingen van de inzittenden van de auto ook verspreiden door de lucht. De nieuwe stoelbekleding die door TMC is ontwikkeld bevat een anti-allergeen middel dat ervoor zorgt dat ongeveer 98%3 van de huisstofmijtallergenen die zich aan het stoeloppervlak hechten, worden ingekapseld. Het middel heeft een langdurige werking en heeft geen nadelige invloed op de kleur of textuur van de stoelbekleding.

Andere initiatieven ter verbetering van het comfort in de cabine zijn Fraichir®4-stoelen (met vezels die zijn gecoat met sericine, een proteïne dat afkomstig is uit natuurlijke zijde en huidirritaties vermindert), automatische airconditioning met een snelwerkende pollenreductiefunctie en Plasmacluster Ions®4-technologie, die ervoor zorgt dat de beweging van schimmelbacteriën door de cabine wordt voorkomen, en de eerste5 in-car zuurstofconcentratieregelaar ter wereld, die een optimaal zuurstofpeil in de cabine garandeert.

TMC streeft voortdurend naar nog comfortabelere interieurs en richt zich op de ontwikkeling van technologieën die auto’s gebruiksvriendelijker maken, in de breedste zin van het woord.

1. Vanaf januari 2008, onderzocht door TMC; 2. Volgens een onderzoek van TMC; 3. Volgens metingen van TMC; 4. “Plasmacluster Ions” is een geregistreerd handelsmerk van Sharp Corporation; 5. Vanaf augustus 2006, onderzocht door TMC
 

Naar boven


Bron; AutoRai
 

Idols-finalisten geven concert bij Toyota dealer en rijden Yaris Idols (28-1-2008)Idols, de grote talentenshow van RTL, nadert zijn ontknoping. Nog zeven kandidaten streden afgelopen weekend om de felbegeerde titel het nieuwe Idool van 2008 en het daaraan gekoppelde platencontract. In hun strijd krijgen ze nu steun van hun plaatselijke Toyota dealer en rijden ze in een Toyota Yaris Idols.

Het zevental: Neil, Nikki, Tiffany, Charlene, Nathalie, Pauline en Nigel, zijn natuurlijk favoriet bij hun ‘eigen' dealer. Zij krijgen directe steun in de vorm van een Toyota Yaris Idols. Deze schitterende auto mogen ze de komende hectische weken gebruiken tijdens hun Idols-avontuur. PR-manager Guido Roozekrans van Toyota distributeur Louwman & Parqui reikte samen met de zeven betrokken Toyota dealers afgelopen zaterdag de fraai uitgedoste Toyota’s Yaris Idols uit tijdens Idols Backstage. Voor de zeven Toyota dealers wordt het de komende weken ook heel spannend, want de twee finalisten gaan straks in ‘hun’ dealerbedrijf een optreden verzorgen!

De Toyota’s Yaris Idols van de kandidaten zijn voorzien van stickers met de naam van de dealer en de Idols-finalist die in de auto rijdt. Pauline, afkomstig uit Arnhem, rijdt bijvoorbeeld in een Yaris Idols met ‘Tiemens Arnhem supports Pauline’ op de achterruit van de auto. Neil heeft Louwman Groningen als steunpilaar, Nikki wordt gesteund door Driessen Eindhoven, Charlene door Kooijman Utrecht, Nathalie door De Blaak Rotterdam, Nigel door Louwman Amersfoort en de - inmiddels afgevallen - Tiffany wordt gesteund met een Yaris Idols via Van Dorst Tilburg.

Kaarten te winnen voor liveshows
De Yaris Idols, leverbaar als drie- en vijfdeurs met 1.0 of 1.3 VVT-i liter motor, is standaard voorzien van airco en een radio met CD-speler. Een iPod-pakket is optioneel te verkrijgen zodat geuploade muziek in de auto is af te spelen. Iedereen kan met de aantrekkelijke Yaris Idols rijden: ze staan in heel Nederland klaar voor een proefrit. Met een proefrit zijn kaarten te winnen om zelf één van de liveshows van Idols bij te wonen of de grote finale.

Zaterdag 1 maart is de finale van Idols. De week daaraan voorafgaand toeren de beide finalisten in de Idols-promotiebus door Nederland om zoveel mogelijk stemmen te vergaren. De beide bussen worden begeleid door de zeven Toyota’s Yaris Idols. Hoogtepunt is het optreden dat de beide finalisten geven bij een Toyota dealer.
 

Naar boven


Bron; AutoRai
 

Lithium-ion plug-in hybrides van Toyota in 2010 op de markt (16-1-2008)Toyota Motor Corporation (TMC) heeft op de North American International Auto Show 2008 in Detroit bekendgemaakt in 2010 te beginnen met de verkoop van plug-in hybrideauto's met lithium-ionbatterijen aan fleetowners in de Verenigde Staten en daarbuiten.

Met dit doel onderzoeken TMC en de Matsushita Group momenteel de haalbaarheid van de massaproductie van lithium-ionbatterijen in de fabriek in Omori, centraal-Japan, door hun joint-venture-onderneming Panasonic EV Energy Co., Ltd.

De bekendmaking betekent een nieuwe stap op weg naar de popularisering van plug-in hybrideauto's, na de start van de tests op de openbare weg in 2007 van plug-in hybrideauto's van Toyota, uitgerust met nikkelmetaalhydridebatterijen in Japan, de VS en Europa. In de VS zijn deze tests begonnen in november 2007, in samenwerking met de University of California, Berkeley, en de University of California, Irvine, in het kader van het State of California's Alternative Fuel Incentive Program.

TMC zal zich blijven inspannen voor de ontwikkeling van uiteenlopende, geavanceerde technologieën, die een bijdrage leveren aan een wereld van duurzame mobiliteit, waarin mens en milieu vreedzaam naast elkaar kunnen bestaan. Het bedrijf is doordrongen van het belang de beschikbaarheid van dergelijke technologieën te vergroten. Naast de plug-in voertuigen gaat TMC door met de ontwikkeling van brandstofcelvoertuigen, voertuigen die geschikt zijn voor meerdere soorten brandstof, dieselmotoren en dergelijke.

In Europa werkt Toyota sinds september 2007 samen met energieconcern EDF om plug-in hybrideauto’s in Europa op de markt te brengen. De doelstelling van deze samenwerking bestaat uit het ontwikkelen van praktische oplossingen voor de vercommercialisering van Toyota’s prototype op dit gebied. Hiermee kan de milieuvervuiling in met name stedelijke gebieden verder worden teruggedrongen, hetgeen meehelpt aan de leefbaarheid.
 

Naar boven


Bron; AutoRai
 

Toyota introduceert Yaris Idols (15-1-2008)Toyota introduceert de Toyota Yaris Idols. Deze nieuwe Yaris-uitvoering is zeer compleet en heeft onder meer: een radio/CD-speler, elektrisch bedienbare buitenspiegels en ramen vóór, centrale deurvergrendeling, stuurbekrachtiging en natuurlijk een Idols-badge op de achterklep.

Een gelimiteerd aantal van de Toyota’s Yaris Idols rust Toyota uit met een iPod-pakket, waardoor je al je favoriete muziek altijd bij de hand hebt. De Toyota Yaris Idols is verkrijgbaar vanaf 13.500 euro.

De inspiratiebron voor de Toyota Yaris Idols is de alweer vierde editie van het uiterst succesvolle televisieprogramma Idols, dat elke zaterdag op RTL4 wordt uitgezonden. Bezoekers van de Toyota showroom die een proefrit maken met de nieuwe Toyota Yaris Idols, maken kans op twee toegangskaarten voor de Idols Liveshow en zelfs voor de grote Idols Finaleshow op 1 maart aanstaande. Uiteraard krijgen winnaars een VIP behandeling, waaronder een Meet & Greet met de kandidaten.

Compleet uitgerust
De Toyota Yaris Idols met 1.0 12v VVT-i benzinemotor (51 kW/69 pk) of met 1.3 16V VVT-i benzinemotor (64 kW/87 pk) is leverbaar als 3-deurs en als 5-deurs en zeer compleet uitgerust. Behalve airconditioning en een Idols-badge is de Yaris Idols uitgerust met onder meer elektrisch bedienbare buitenspiegels en ramen vóór, centrale portiervergrendeling met afstandsbediening, een radio/CD-speler inclusief vier speakers, stuurbekrachtiging en vier airbags.

iPod-pakket
Vijfhonderd exemplaren van de Yaris Idols voorziet Toyota van een iPod-pakket. Dit pakket omvat een iPod Nano met een opslagcapaciteit van 4 GB en een iPod connector, gesitueerd in het bovenste dashboardkastje. De waarde van het iPod-pakket bedraagt 394 euro, maar de Yaris Idols-koper betaalt slechts 150 euro.

Consumentenprijzen Toyota Yaris Idols
Yaris 3-deurs 1.0 12v VVT-i Idols: 13.500 euro
Yaris 5-deurs 1.0 12v VVT-i Idols: 14.100 euro
Yaris 3-deurs 1.3 16v VVT-i Idols: 14.500 euro
Yaris 5-deurs 1.3 16v VVT-i Idols: 15.100 euro
 

Naar boven


Bron; AutoRai
 

Succesvol 2007 voor Toyota met recordaantal verkochte auto’s (11-1-2008)

Niet alleen wereldwijd, ook in Nederland kan Toyota terugkijken op een succesvol 2007. In ons land verkocht Toyota niet eerder meer dan 40.000 personenauto’s in een jaar. Toyota registreerde 41.928 auto’s. Dat betekent een groei van 14,2 procent ten opzichte van 2006.

Het merk was op alle fronten sterk in de markt aanwezig. De verkoopcontracten van met name de hybride Toyota Prius en de expressieve Toyota AYGO lagen met respectievelijk ruim 3.500 en 10.000 eenheden boven verwachting. En belangrijker nog, Toyota heeft veel nieuwe klanten aangetrokken.

De AYGO heeft het in 2007 vooral goed gedaan bij jongere automobilisten. De compacte auto verenigt de kwaliteit waar Toyota om bekend staat met veel gebruiksgemak, een interessant verbruik en – zoals elke Toyota – 3 jaar fabrieksgarantie.

Milieu
In 2007 was het tien jaar geleden dat Toyota in Japan de eerste Toyota Prius introduceerde. Het milieu gaat Toyota aan het hart; toen nu en in de toekomst. Inmiddels speelt het milieuaspect in Nederland bij aankoop een steeds belangrijkere rol. Dat is te merken aan de verkoopcijfers van de Prius. Er werden ruim 3.500 verkoopcontracten geschreven. In de laatste maand van 2007 hebben opvallend veel zakelijke rijders voor de Toyota Prius gekozen. De aanzienlijk lagere fiscale bijtelling van 14% (vanaf begin 2008) is hier ongetwijfeld debet aan.

Zakelijke markt
In de zakelijke markt is een hoofdrol weggelegd voor de Toyota Avensis en Toyota Verso, die in hun segment respectievelijk de derde en vierde plaats bezetten. Hun populariteit is grotendeels te danken aan het brede motorengamma met onder meer de krachtige 2.0 en 2.2 D-4D dieselmotoren en de succesvolle Business Line versies met Bluetooth telefoontechniek en een Full Map DVD navigatiesysteem. Value for money is immers een belangrijke aspect in het zakelijke segment.

Pieter van der Velden, Algemeen Directeur van Louwman & Parqui B.V., vertelt: “Toyota is een mooi en sterk merk met veel tevreden rijders, zoals keer op keer blijkt uit talloze onderzoeken. We behaalden in 2007 een marktaandeel van 8%, hetgeen we pas voor 2008 hadden voorzien. We zijn zeer tevreden met deze resultaten, die we samen met ons professionele dealernetwerk hebben gerealiseerd.”
 

Naar boven


Bron; AutoRai
 

Lagere fiscale bijtelling Toyota Prius (19-12-2007)Gisteravond werd bekend dat zakelijke rijders die voor de Toyota Prius kiezen (of reeds rijden) vanaf 1 januari aanstaande aanzienlijk minder fiscale bijtelling gaan betalen.

 Dit is het gevolg van nieuwe belastingmaatregelen.
De bijtelling van benzineauto’s met een CO2-uitstoot van meer dan 110 g/km gaat op die datum juist omhoog van 22% naar 25%. Voor de Toyota Prius gaat de zakelijke rijder daarentegen slechts 14% bijtelling betalen. De populaire hybride auto heeft een gecombineerde CO2-uitstoot van 104 g/km.

De zakelijke rijder kan met ingang van het nieuwe jaar geld besparen door te kiezen voor een ‘zeer zuinige’ auto. De Toyota Prius, maar ook de Toyota AYGO, komen hiervoor in aanmerking. Het is voor het eerst dat de Nederlandse overheid de keuze van de leaserijder voor een zeer zuinige auto in de eigen portemonnee laat voelen.

De hybride Prius is voorzien van een automatische transmissie. In het Nederlandse fileverkeer een uiterst comfortabele voorziening, waarbij bij snelheden onder de 50 km/h op de elektromotor kan worden gereden. Op dat moment is de uitstoot nul.

De Toyota Prius Comfort is per 1 februari 2008 verkrijgbaar voor een consumentenprijs van 25.095 euro. Hierin is een BPM korting van 6.400 euro verdisconteerd.

Naar boven


Bron; AutoRai
 

Nederland tweede bij Toyota European Skills Grand Prix (26-11-2007)De Nederlander Danny Teheux is tweede geworden in de European Skills Grand Prix, een competitie tussen technici van Toyota dealers in Europa. Teheux hoefde alleen een Poolse collega voor zich op het podium te dulden. In totaal deden er 24 landen mee aan deze wedstrijd.

Teheux is in het dagelijks leven werkzaam bij Autobedrijf Louis Petit B.V. in het Limburgse Ulestraten. Eerder versloeg hij zijn Nederlandse collega’s tijdens de landelijke voorrondes. Nu hoefde hij alleen zijn meerdere te erkennen in Wojciech Ziemniak uit Polen. De finale van de European Skills Grand Prix vond plaats in het technisch trainingscentrum van Toyota Motor Europe in het Belgische Zaventem. Danny heeft hiermee een reis naar Japan gewonnen.

“Het was een ervaring die ik niet had willen missen”, blikt Danny Teheux terug. “Ik ben tevreden met mijn tweede plaats, ook al is het jammer dat ik net geen eerste ben geworden. Als ik over drie jaar weer mag meedoen, zal ik het opnieuw proberen. Ik ben benieuwd hoe ver ik dan kan komen.”

De kandidaten kregen vijf pittige opdrachten. Zo moesten zij een diagnose stellen aan de 1.6 benzinemotor van een Toyota Auris, componenten vervangen van de nieuwe V8 twinturbo dieselmotor van de Toyota Land Cruiser en moesten zij onderhoud plegen aan het remsysteem van een Toyota Prius. In de theorieronde kregen de deelnemers examenvragen uit alle niveaus van het opleidingsprogramma van Toyota. Een jury beoordeelde de kandidaten op de juiste diagnosemethode, het vervangen van de juiste onderdelen, de werkvolgorde, accuratesse en werkhouding, en de aandacht voor veiligheid en milieu. De vijfde opdracht bestond uit het stellen van een diagnose aan een Mulitplex systeem (CAN bus).

In de negen keer dat de finale werd georganiseerd haalde Nederland vijf keer een podiumplaats. De laatste drie edities (2001, 2004 en nu 2007) stond een Nederlandse deelnemer op het podium. Daaruit blijkt de hoge kwaliteit van de opleidingen die het Louwman College in Nederland verzorgt voor het personeel van de Toyota organisatie.
 

Naar boven


Bron; AutoRai
 

Toyota Prius 10th Anniversary: exclusief en gelimiteerd (23-11-2007)Om het 10-jarige bestaan van Toyota Hybrid Synergy Drive te vieren, komt Toyota met een gelimiteerde uitvoering: de Toyota Prius 10th Anniversary. Het jubileummodel is gecombineerd met de Tech en Business versies en voorzien van fraaie zwartlederen bekleding met speciale blauwe stiksels én stoelverwarming. Het klantenvoordeel bedraagt 495 euro. Er is al een Toyota Prius vanaf 25.990 euro.

In 1997 introduceerde Toyota in thuisland Japan de eerste generatie van de hybride-aangedreven Toyota Prius. Nu – tien jaar later – is inmiddels overduidelijk dat energie-efficiënte auto’s met lage emissies de toekomst hebben. Zo is de hybride Toyota Prius bijvoorbeeld niet alleen minder belastend voor het milieu, maar kent ook een lager verbruik dan vergelijkbare auto’s (4,3 l/100 km, volgens EC-norm). En dat laatste is merkbaar in de portemonnee!

De zorg voor het milieu gaat meer en meer mensen aan het hart. Ook de Nederlandse overheid komt met ‘vergroeningsmaatregelen’ om de aankoop van milieuvriendelijke en zeer zuinige auto’s te stimuleren. Toyota vindt oog voor het milieu nu en in de toekomst van groot belang. Daarom was Toyota met de Prius het eerste automerk ter wereld dat 10 jaar geleden al met hybride-technologie in massaproductie startte.

Rijden zonder uitstoot
Hybrid Synergy Drive techniek van Toyota combineert de voordelen van een benzinemotor (vermogen bij hogere snelheid gecombineerd met een relatief lage uitstoot) met de voordelen van de elektromotor (vermogen bij lage snelheid zonder uitstoot). De Prius is een ‘full hybrid’ en rijdt geheel emissieloos op de elektromotor tot een snelheid van 50 km/h, indien de ladingsgraad van het accupakket dit toelaat. Hiermee draagt de Prius – juist ook binnen de bebouwde kom – bij aan onder meer verlaging van de CO2-uitstoot. Daarnaast komt het ook goed van pas in het veel voorkomende fileverkeer in ons land.

Wereldwijd meer dan 850.000 Toyota’s Prius verkocht
Het concept van de Toyota Prius sloeg aan. Wereldwijd zijn er inmiddels meer dan 850.000 verkocht en in Nederland rijden er al ruim 8.000 rond. Het bezit en het rijden in de – met 5 sterren EuroNCAP bekroonde – auto stemt ook de berijder tevreden. Immers, voor het tweede achtereenvolgende jaar is de Toyota Prius in oktober jongstleden tot winnaar uitgeroepen in het AutoWeek Tevredenheidsonderzoek bij de ‘compacte middenklasse’. Schoon rijden is dus wel degelijk te combineren met functionaliteit en veiligheid.

Exclusief & gelimiteerd
In het kader van tien jaar hybridetechnologie, ontwikkelde Toyota een gelimiteerde uitvoering van 250 stuks van de Toyota Prius voorzien van het ‘10th Anniversary- pakket’. Het omvat exclusieve lederen stoelbekleding met exclusieve stiksels. Verder is op de rugleuningen een exclusief 10th Anniversary-logo geborduurd. Kopers kunnen kiezen uit dit zwartlederen stoelontwerp (met of zonder logo) of een lederkleur naar keuze. Ook stoelverwarming op beide voorstoelen is standaard.

Het 10th Anniversary-pakket is leverbaar op de Prius Tech en de Prius Business. Toyota biedt het aan met een klantvoordeel van 495 euro. De meerprijs ten opzichte van de Prius Tech of de Prius Business bedraagt slechts 1.250 euro, inclusief BTW en zonder fiscale bijtelling.

Belastingkorting
Er is al een Toyota Prius leverbaar vanaf 25.990 euro. Dit is inclusief een BPM-korting van 6.000 euro, die de overheid in 2007 beschikbaar stelt voor hybrideauto’s met zuinigheidscategorie A. Vanaf 1 februari 2008 gaat – indien de nieuwe belastingplannen van kracht zijn – de totale BPM-korting voor de Toyota Prius naar 6.400 euro.

De overheid heeft in het Belastingplan 2008 plannen geventileerd om de fiscale bijtelling voor privé-gebruik van de zaakauto te reduceren naar 14%, wanneer de CO2-uitstoot gelijk of lager is dan 110 g/km in het geval van onder meer benzineauto’s.1) De gecombineerde CO2-uitstoot van de Toyota Prius bedraagt slechts 104 gram CO2 per kilometer.

1) Voor auto’s (met onder meer een benzinemotor) met een CO2-uitstoot van boven de 110 g/km gaat de fiscale bijtelling naar 25%.
 

Naar boven


Bron; AutoRai
 

Hybride Toyota Supra HV-R uitgeroepen tot ‘Race Engine of The Year 2007’ (19-11-2007)De Toyota Supra HV-R hybride racewagen is onlangs uitgeroepen tot ‘Race Engine of The Year 2007’. Toyota schreef deze zomer al geschiedenis door met de hybride Toyota Supra de 24-uursrace van Tokachi in Japan te winnen. De Award werd uitgereikt tijdens tijdens de Professional Motorsport World Expo in het Duitse Keulen.

De nominaties werden geselecteerd door de redactie van het Engelse Race Engine Technology Magazine en de winnaars werden bepaald door erkende racemotor-professionals afkomstig uit alle takken van de autosport over de gehele wereld.

Door hybridesystemen in te zetten in de autosport hopen de ingenieurs van Toyota kennis te verzamelen om hybridesystemen – onder andere bekend van de Toyota Prius – nog efficiënter en lichter te maken. De betreffende racewagen is gebaseerd op de Toyota Supra GT (die wordt gebruikt bij de Super GT-races in Japan) en is uitgerust met een speciaal voor de racesport ontwikkeld hybridesysteem. Om dit systeem zo efficiënt mogelijk te laten werken en energie te laten regenereren zijn twee kenmerkende technieken toegepast, te weten drie elektromotoren en een speciaal ontwikkelde condensator.

Elektromotoren en condensator
Er is sprake van speciale vierwielaandrijving die bestaat uit elektromotoren in de voorwielen en een 150 kW elektromotor die de achterwielen aandrijft. Dankzij dit energieregeneratiesysteem met drie motoren/generatoren kan de auto meer energie terugwinnen tijdens het krachtig remmen bij de veelal zeer hoge snelheden. Omdat een auto tijdens het racen veelvuldig maximaal accelereert en afremt, is het systeem uitgerust met een snelladend condensatorsysteem in plaats van conventionele oplaadbare accu’s.

Specificaties Toyota Supra HV-R

Voertuignaam Denso Toyota Supra HV-R
Raceklasse GT/TP1
Motor Gemodificeerde 3UZ-FE Super GT-motor
Motorinhoud 4.480 cc
Luchtinlaatbegrenzer 29,6 mm i2
Maximaal vermogen 480ps min bij 6.800 tpm
Maximaal koppel 510 Nm bij 5.600 tpm
Elektromotor Motor voor: 10 kW i2 (geïntegreerd in het wiel)

Motor achter: 150 kW

Voertuiggewicht 1.080 kg
Teamnaam TOYOTA Team SARD
Coureurs Katsuyuki Hiranaka (Japan)

Andre Couto (Portugal)

Akira Lida (Japan)

Tatsuya Kataoka (Japan)
 

   

Naar boven


Bron; AutoRai
 

Toyota's Vehicle Logistics Centre in Zeebrugge distribueert tweemiljoenste auto (16-10-2007)
 
Sinds de start in januari 2001, heeft het Vehicle Logistics Centre (VLC) van Toyota in Zeebrugge, België, zijn tweemiljoenste auto gedistribueerd. Het VLC, waar € 12 miljoen in is geïnvesteerd, is een belangrijk logistiek centrum voor de import en export van personenauto’s en bedrijfsauto’s van Toyota en Lexus van en naar Europa.

Deze mijlpaal wordt net 2,5 jaar nadat het VLC zijn miljoenste auto heeft verwerkt bereikt, waarmee de snelle groei van de activiteiten van het centrum om aan de toenemende verkopen van Toyota in Europa te voldoen wordt onderstreept.

Het VLC in Zeebrugge speelt een cruciale rol voor Toyota Motor Europe (TME) bij het maximaliseren van zijn logistiek en klanttevredenheid in Europa en tegelijkertijd het terugdringen van de kosten en levertijd. Naast het distribueren van auto’s per schip, vrachtwagen of trein, zorgt het VLC voor opslag en het uitvoeren van controles vóór het afleveren van Toyota- en Lexus-modellen voor België, Nederland en Duitsland.

In 2006 en 2007 kreeg het VLC het "Milieucharter" toegekend als erkenning voor de onafgebroken inzet van het centrum om de groei van haar activiteiten ook met een grotere duurzaamheid gepaard te doen gaan. Het terrein beslaat momenteel maar liefst 460.000 m2 en er werken zeven Toyota-medewerkers en 180 logistieke medewerkers. In 2006 heeft het VLC in Zeebrugge in totaal 405.796 auto’s gedistribueerd.

Naar boven


Bron; AutoRai
 

Toyota wint AutoWeek Tevredenheids Trofeeën voor Prius en Verso (15-10-2007)
 
Toyota heeft in de jongste editie van de jaarlijkse AutoWeek Tevredenheids Trofee twee eerste plaatsen behaald. Bovendien eindigde Toyota met maar liefst vijf modellen in de top-10.

In de compacte middenklasse behaalde de Toyota Prius – de meest verkochte hybrideauto ter wereld – de overwinning. Net als vorig jaar overigens.

Bij de populaire MPV’s strijkt de Toyota Verso voor het vijfde jaar met de eer. De Yaris, de Corolla en de AYGO zijn de andere drie Toyota’s die in de eindstand van 2007 in de top-10 zijn geëindigd.

Het is de zevende jaar dat AutoWeek het tevredenheidsonderzoek houdt. Consistent is dat de uitslag van de AutoWeek Tevredenheids Trofee in grote lijnen overeenkomt met die van het jaarlijkse, wereldwijde onderzoek van J.D. Power & Associates, maar Nederland overslaat. De bevindingen van de Nederlandse automobilisten blijken vrijwel overeen te komen met het wereldwijde gemiddelde.

Het onderzoek van AutoWeek is onderverdeeld in zes segmenten. Twee daarvan zijn dus gewonnen door Toyota’s. De trofee voor de beste middenklasser ging wederom naar de IS-serie van Lexus, dat eveneens tot het Toyota concern behoort.

De AutoWeek Tevredenheids Trofee omvatte dit jaar 29 merken en 90 typen auto’s. Met 5 auto’s bij de eerste tien komt Toyota nu veruit als sterkste merk uit dit belangrijke onderzoek.
 

Naar boven


Bron; AutoRai
 

Toyota en EDF werken samen bij ontwikkeling plug-in hybride auto (10-9-2007)

Energieconcern EDF en Toyota hebben onlangs bekendgemaakt dat ze op technisch gebied gaan samenwerken om plug-in hybrideauto’s in Europa op de markt te brengen. De doelstelling van deze samenwerking bestaat uit het ontwikkelen van praktische oplossingen voor de vercommercialisering van Toyota’s prototype op dit gebied.

Hiermee kan de milieuvervuiling in met name stedelijke gebieden verder worden teruggedrongen, hetgeen meehelpt aan de leefbaarheid.

Met de gezamenlijke overeenstemming zal er een klein aantal Plug-in Hybride Vehicles (PHV’s) worden opgenomen in het wagenpark van EDF en getest worden op de openbare weg in Frankrijk, onder alle gebruikelijke omstandigheden. Vanaf de herfst zullen er proefritten gemaakt worden in Frankrijk en later wellicht ook in andere Europese landen. De auto’s zijn gebaseerd op de hybride technologie van Toyota, maar hebben als extra voordeel dat de accu's kunnen worden opgeladen met een gewone elektrische stekker.

Bij de plug-in-technologie van Toyota wordt een benzinemotor gecombineerd met een accupakket die op twee manieren kan worden opgeladen: tijdens het rijden (door onder meer het opvangen van de remenergie) of door de auto aan te sluiten op het stopcontact thuis, op het werk of bij een openbaar oplaadstation. Bij korte ritten rijdt de plug-in hybride vooral op het elektrische vermogen, waardoor de CO2-uitstoot verminderd wordt omdat er minder fossiele brandstoffen worden gebruikt. Bij langere afstanden wordt er zowel op elektriciteit als op benzine gereden.

EDF en Toyota hebben ook een innovatief oplaad- en kostensysteem ontwikkeld, dat ingebouwd is in alle testauto’s. Dit systeem werkt bij alle nieuwe openbare oplaadstations. Die hebben als doel het elektrisch vermogen beter verkrijgbaar te maken op de openbare weg en in wagenparken en zo de kosten voor de consument te reduceren.

Al meer dan 40 jaar promoot EDF het gebruik van elektriciteit bij transport of oplaadbare auto’s, wat geheel in lijn ligt met de strategie voor duurzame ontwikkeling.

Pierre Gadonneix, directeur en voorzitter van EDF: “Ik ben erg blij met de samenwerking tussen EDF en Toyota voor een nieuwe generatie auto’s. Deze innovatie is een veelbelovende stap richting de gehele acceptatie van elektriciteit als concurrerende en ecologisch duurzame energiebron voor automobilisten. Het streven is om de problemen van de individuele mobiliteit, de economische groei en milieuvervuiling gezamenlijk aan te pakken.”

“Deze nieuwe samenwerking is een belangrijke mijlpaal in de verbeterende wereldwijde vaardigheden op het gebied van alternatieve brandstoffen voor de transportwereld, die zeker essentieel zijn voor de toekomst van de maatschappij," aldus Masatami Takimoto, vice-voorzitter van de Toyota Motor Corporation (TMC). “We zijn er trots op dat we partner mogen zijn van een toonaangevende energieproducent in Europa als EDF. We delen dezelfde visie op het gebied van duurzame mobiliteit."

De EDF-groep, één van de marktleiders op de energiemarkt in Europa, is een energiespecialist die actief is op alle gebieden van energie: productie, transport, distributie, energievoorziening en -handel. De groep is de meest toonaangevende elektriciteitsproducent van Europa. In Frankrijk heeft de groep voornamelijk nucleaire en hydraulische productiefaciliteiten waar 95% van de elektriciteitsproductie geen CO2 bevat. EDF heeft een netwerk van 1,2 miljoen kilometer aan boven- en ondergrondse elektriciteitsleidingen onder lage en middelhoge spanning en een netwerk van ongeveer 100.000 kilometer aan leidingen onder hoge en zeer hoge spanning. De groep levert energie en diensten aan 38 miljoen consumenten, waarvan meer dan 28 miljoen in Frankrijk. In 2006 bedroeg de omzet in € 58,9 miljard en 42% daarvan was afkomstig uit Europa, Frankrijk niet meegerekend. De netto inkomsten van de groep bedroegen € 5,6 miljard, waarvan € 4,2 miljard uit operationele activiteiten. EDF is genoteerd aan de Parijse beurs en maakt deel uit van de CAC-40 index.

Toyota is één van de meest toonaangevende autofabrikant in Europa en heeft er acht fabrieken. De onderneming zet zich in om de schadelijke effecten van de auto op het milieu tijdens alle stadia van de levensduur van een auto te verminderen; vormgeving, productie, gebruik en de sloop.

Het jaar 2007 staat in het teken van de 10e verjaardag van Toyota’s leidende positie op het gebied van hybride technologie sinds de start van eerste massaproductie hybride auto’s in 1997. Toyota heeft wereldwijd al meer dan één miljoen hybride auto’s verkocht en meer dan 100.000 in Europa. Begin 2010 wil Toyota wereldwijd één miljoen hybride auto’s per jaar verkopen
 

Naar boven


Bron; AutoRai 
 

Toyota breidt Yaris-reeks uit met S-Line pakket (12-9-2007)

Toyota breidt in een oplage van duizend stuks de populaire Yaris reeks uit met een S-Line pakket. Die S verwijst naar een reeks van sportieve extra’s tegen een supervoordelige prijs. In plaats van de € 3.240,- die deze extra’s normaal kosten, wordt er bij de Yaris S slechts € 990,- in rekening gebracht.

Een klantenvoordeel van € 2.250,-. Daarnaast is de Yaris nu tijdelijk te financieren met een rente van slechts 2,9%.

Maar het is natuurlijk in de eerste plaats een stoer en dynamisch pakket. De Yaris wordt op 16-inch lichtmetalen S-Line wielen met tien spaken geleverd, waaromheen zeer brede 195/50R16 Yokohama C-drive radiaalbanden worden gemonteerd. Een dakspoiler en een verchroomd uitlaatsierstuk completeren het fraaie uiterlijk. Bij het instappen passeer je bij de Yaris S-Line speciale dorpelinstaplijsten. Het interieur is voorzien van een aluminium sportpookknop. Om het S-line compleet te maken is het interieur voorzien van stoere en luxe zwartlederen bekleding met contrasterende perforatie en stiknaden in het rood of blauw.

Het S-Line pakket is leverbaar op de Yaris 1.0 VVT-i benzine Spirit, op de 1.3 VVT-i benzine of 1.4 D-4D diesel in Terra en Sol trim. Het pakket wordt geleverd op zowel de 3-deurs als de 5-deurs uitvoeringen.

Tot en met 31 december 2007 is een voordelige financiering verkrijgbaar met een rente van slechts 2,9%.

Naar boven


Bron; AutoRai 
 

Revolutionaire ultracompacte iQ-concept van Toyota (12-9-2007)Het iQ-concept van Toyota staat voor een toonaangevende verschuiving in het ontwerp van compacte auto’s – een concept car die de conventionele manier van denken in de auto-industrie zal veranderen: klein maar ruim, volwaardig en toch compact. Deze ultracompacte, ruimtelijke en milieuvriendelijke auto optimaliseert de levensstijl van de hippe inwoners van de Europese steden.

Het iQ-concept is ontstaan in ED2, de geavanceerde Europese ontwerpstudio van Toyota in het zuiden van Frankrijk. Daar wordt gewerkt volgens de Vibrant Clarity-filosofie, die streeft naar een futuristisch, intelligent en energiek ontwerp zonder daarbij concessies te doen aan het doel en de functie van een auto.

Wahei Hirai, Managing Officer van de ontwerpstudio van Toyota Motor Corporation: “Het iQ-concept reflecteert en benadrukt de levensstijl van de eigenaar. In een stedelijke omgeving drukken mensen zichzelf graag uit aan de hand van een dynamisch en prikkelend design, maar dat mag niet ten koste gaan van grootte, functionaliteit en CO2-emissie. Deze tegenstelling stond centraal in het iQ-concept en heeft geleid tot een manier van denken die de J-factor wordt genoemd – een filosofie die de kern vormt van al onze activiteiten.

Met een lengte van iets minder dan drie meter (2,98 meter) is het iQ-concept een revolutionaire benadering van de uitvoering en het ontwerp van auto’s. Het zoekt de uitdaging op in de huidige beperkingen van ultracompacte stadsauto’s en biedt een comfortabel interieur voor vier of drie volwassenen en bagageruimte: unieke veelzijdigheid met een minimale mondiale voetafdruk.

Het nieuwe iQ-concept versterkt de doelstelling van Toyota om de uitstoot van schadelijke stoffen door middel van innovatie te beperken. Met de toenemende verkeersdrukte in stedelijke gebieden en groeiende bezorgdheid over de uitstoot van schadelijke stoffen door auto’s, ontketent het iQ-concept een revolutie op het gebied van auto-ontwerp en mondiale voetafdruk en markeert daarmee een stap verder op de weg naar een duurzame toekomst.

Modieus en toch functioneel ontwerp

 • Drie Vibrant Clarity-elementen

 •  Dynamisch en uitdagend exterieur

 • Functioneel en esthetisch interieur

 •  Scherpe kleurstellingen


Alle aspecten van het compacte iQ-concept stralen een ongekend vertrouwen en levendigheid uit, die de auto de karakteristieke energie en het typerende karakter geven waarmee hij zich op modieuze wijze kan onderscheiden in een stedelijke omgeving.

In het ontwerpproces staan drie kernwaarden van de Vibrant Design-filosofie van Toyota centraal:

1. Perfectioneren van onbalans
Het exterieur is eenvoudig en uitdagend met een stabiel en krachtig postuur, dat nog wordt versterkt door het contrast tussen de breedte en lengte van de auto. Van opzij gezien geven de korte overhang en het cab-forward silhouet een dynamische indruk, terwijl de interieurruimte optimaal is. De krachtige uitstraling van het front met de kleine maar sterke structuur geven de auto een iconische waarde.

2. Geïntegreerde onderdelen-architectuur
De uitstraling van de structuur en constructie stonden centraal bij het eenvoudige en toch energieke ontwerp en dragen duidelijk bij aan het concept van de auto. De structuur rond de 17” wielen is onderdeel van de minimale overhang voor en achter, wat de auto een sterk en wendbaar karakter geeft.

De geometrische structuur van het dashboard maakt van het interieur een open en ruimtelijke omgeving. Het instrumentarium bevindt zich tussen de vloeiende lijnen van de eenvoudige, golvend middenconsole en vormt een duidelijk en stralend middelpunt. De cilindrisch uitstroomopeningen van de airconditioning zijn perfect afgestemd op hun functie. Het resultaat is een uiterst harmonieus geheel.

3. Vrije geometrie
De oppervlakken van het exterieur van het iQ-concept sluiten zeer nauw op elkaar aan maar zijn toch voorzien van voldoende beweging en emotie om het ontwerp fris en eigenzinnig te houden. De karakteristieke lijnen van de raamopeningen vormen een strak geheel met de omringende oppervlakken.

In het interieur zijn de golvende lijnen van de middenconsole doorgetrokken in de portierbekleding. De zachte materialen zijn uitnodigend en staan voor een perfecte combinatie van schoonheid en functionaliteit. Kortom, de prikkelende stijl van het iQ-concept is klaar voor de stedelijke omgeving.

Het gevoel van een levendige, stedelijke subcultuur wordt doorgetrokken in de unieke carrosseriekleuren: parelwit met een purperen glinstering, in harmonie met het interieur. Dat gevoel wordt nog verder versterkt door de stuurwielbekleding van imitatie-slangenleer en de purperen accenten in het interieur en in de stoelbekleding, de portierbekleding en het dashboard.

Compact zonder concessies

 • Intelligent gebruik van ruimte

 • Veelzijdige zitplaatsen voor 3+1 personen

 • Fascinerend geheel van vorm en functie

 • Alle veiligheidskenmerken

Het iQ-concept is ontworpen als de kleinste vierpersoons concept car ter wereld. Met een lengte van iets minder dan drie meter (2980 mm) is de concept car 425 mm korter dan de Toyota Aygo en meer dan 770 mm korter dan de Toyota Yaris. Wat breedte en hoogte (1680 mm x 1480 mm) betreft is de concept car echter vergelijkbaar met de Yaris. Met andere woorden, achter het ultracompacte exterieur gaat een ruimtelijk interieur schuil.

Het iQ-concept is echter altijd veelzijdig en praktisch. Er is voldoende ruimte voor vier personen (drie volwassenen en een kind) of de vierde zitplaats kan worden gebruikt als bagageruimte. Hiervoor is een revolutionair en intelligent 3+1-concept toegepast. Het dashboard is zo ontworpen dat er meer ruimte is gecreëerd voor de voorpassagier.

Normaal gesproken zitten de bestuurder en voorpassagier naast elkaar. Maar om (meer) zitruimte te bieden aan een derde volwassene of aan een volwassene en een kind kan de stoel van de voorpassagier verder naar voren worden geplaatst, waardoor achterin meer en een beter toegankelijke ruimte ontstaat.

Dankzij het intelligente, ruimtebesparende ontwerp en de compact uitgevoerde technologie is meer ruimte gecreëerd in het passagierscompartiment. Het dashboard dankt zijn unieke vorm aan de ultracompacte verwarmings- en ventilatie-unit, waardoor meer ruimte is vrijgekomen in de middenconsole.

Het instrumentarium bevindt zich bovenop het dashboard, dat qua mysterieuze vorm doet denken aan een dubbelgevouwen blaadje. Met een enkele, centraal geplaatste knop in de middenconsole kan de bestuurder eenvoudig de temperatuur en ventilatie van het interieur regelen. Deze wordt vervolgens weergegeven op het display in het midden van het dashboard.

De snelheid, het motortoerental en de hoeveelheid brandstof worden driedimensionaal weergegeven op een display boven de stuurkolom. Het audio- en navigatiesysteem kan met stuurwieltoetsen worden bediend. De intelligente, hi-tech oplossing voor het rijden in stedelijke gebieden – een stand-alone, head-up GPS-systeem – bevindt zich binnen het gezichtsveld van de bestuurder, maar wordt doorzichtig zodra het is uitgeschakeld.

Het panoramische zonnedak zorgt voor extra veel lichtinval, zodat passagiers zich niet opgesloten voelen in een conventioneel compartiment. ’s Avonds en ’s nachts wordt de verlichting in het interieur gedempt. De sfeer die dan ontstaat versterkt de modieuze uitstraling van de concept car.

Ondanks het ultracompacte ontwerp zijn er geen concessies gedaan aan de veiligheid. Sterker nog, veiligheid staat altijd voorop. De veiligheid van het sterke passagierscompartiment garandeert optimale opname van de energie die vrijkomt bij aanrijdingen.

Met het iQ-concept introduceert Toyota een intelligent nieuw ontwerp met hoogwaardige technologie – een verfrissende oplossing voor personenvervoer in de stad. Het iQ-concept is de ultieme milieuvriendelijke stadsauto in een revolutionaire uitvoering en met een intelligent ontwerp.
 

Naar boven


Bron; AutoRai 
 

Toyota Corolla: uitgebalanceerde sedan in top C-segment (22-8-2007)De compleet nieuwe Toyota Corolla is alweer de tiende generatie van de wereldwijde bestseller die het symbool is geworden van alles waar Toyota voor staat: topkwaliteit, stijl, rijplezier en innovatie. Wereldwijd zijn er zo’n 850.000 Toyota’s Corolla in sedan uitvoering verkocht, hetgeen een eigen ontwikkeling en design rechtvaardigd.


De nieuwe Corolla is gebouwd op een nieuw platform en is speciaal ontworpen voor veeleisende automobilisten die op zoek zijn naar een stijlvolle sedan met een karakteristieke styling. De nieuwe Corolla is een uitgebalanceerde sedan van topkwaliteit, die in alle opzichten weer een klasse hoger is als het gaat om comfort, ruimte en kwaliteit.

Drie modellen in C-segment

Naast de zakelijke Toyota Auris en de ruime Toyota Verso wordt vanaf heden het C-segment nóg verder uitgebreid met Toyota’s nieuwe sedan in het C-segment: de Corolla.

De nieuwe Corolla is zowel van dichtbij als van veraf een onderscheidende en krachtige verschijning. De auto is van meet af aan ontworpen als een sedan. Het resultaat is een uiterst vloeiend geheel, doordat de basis van de A-stijl wat verder naar voren is geplaatst en de C-stijl vloeiend overgaat in de contouren van de kofferbak. Dit is met andere woorden dus duidelijk geen hatchback waaraan later nog een kofferbak is toegevoegd. De gladde karakteristieke uitstraling wordt bovendien nog versterkt door de toegenomen totale lengte, het lage dakprofiel en de ranke stijlen.

Belangrijke kenmerken van de nieuwe Corolla zijn maximale interieurruimte en een hoogwaardige omgeving voor de inzittenden. De belofte “een klasse hoger” wordt waarheid op het moment dat het portier wordt geopend: het interieur geeft een ongekend gevoel van ruimte.

De nieuwe Corolla biedt zowel de bestuurder als de passagiers een natuurlijke en comfortabele omgeving. De afstand tussen de voorstoelen en de achterbank bedraagt nu 90 cm, zodat de bestuurder en de passagiers nog meer hoofd- en beenruimte hebben.

Achterin zorgt de vlakke vloer voor nog meer comfort. Voorin zijn de heuppunten van de stoelen van de bestuurder en voorpassagier verhoogd voor een meer natuurlijke zitpositie en beter zicht op de weg.

De bagageruimte is nu nog breder en dieper en de ruimte tussen de bekleding en de carrosserie is zoveel mogelijk benut.

Nieuw platform

 • Optimale controle en interactie met de bestuurder

 • Buitengewoon weinig bijgeluiden

 • Optimale bescherming voor inzittenden

De nadruk ligt nu op interactie met de bestuurder, wat tot uiting komt in de verbeterde stabiliteit, aansprekende rijeigenschappen en nauwkeurige besturing - gebaseerd op het nieuwe platform van de auto.

De nieuw ontwikkelde compacte en uiterst stijve voorwielophanging met L-vormige draagarm en MacPherson-veerpoten dempt bijgeluiden en trillingen en bevordert tegelijkertijd de superieure rechtuitstabiliteit en uitstekende stuurreactie. De nieuwe achterwielophanging met torsieas is nauwkeurig afgestemd op de auto en zorgt voor een betere wegligging en meer stabiliteit en rijcomfort.

De nieuwe Corolla beschikt naast een nieuw platform en een nieuwe wielophanging tevens over een volledig nieuw remsysteem, wat zorgt voor uiterst effectieve actieve veiligheid onderweg. Het antiblokkeersysteem (ABS) met remkrachtverdeling (EBD) en Brake Assist (BA) zorgt voor optimale remkracht onder alle omstandigheden. Het Vehicle Stability Control-systeem (VSC) met Traction Control (TRC) is afhankelijk van het uitrustingsniveau standaard of optioneel.

Omdat de auto buitengewoon weinig bijgeluiden kent, stijgt de nieuwe Corolla ruim boven de normen voor sedans uit het huidige C-segment uit en hebben de inzittenden het gevoel in een auto uit het hogere segment te zitten.

Keuze uit innovatieve motoren

 •  Nieuwe 1.6 16v Dual VVT-i 124 pk benzinemotor met keuze uit twee transmissies

 •  Krachtige 2.0 D-4D-F 126 pk dieselmotor met standaard roetfilter en zesbak

Voor de nieuwe Toyota Corolla is een innovatieve benzine- en dieselmotor leverbaar.

De 1,6 liter benzinemoter met 124 pk (91 kW) is een Dual VVT-i motor die uitstekende prestaties levert en toch een laag brandstofverbruik kent. De Dual VVT-i technologie past de kleptiming van zowel de inlaatklep als de uitlaatklep van de motor doorlopend aan, zodat deze onder alle omstandigheden uiterst efficiënt functioneert.

Dit zorgt voor aanzienlijk meer koppel bij lage en middelhoge toerentallen en meer vermogen bij hogere snelheden. Het brandstofverbruik en de uitstoot nemen tegelijkertijd af met een groen B-label als resultaat.

De nieuwste dieselmotor in de Corolla-lijn is de nieuwe generatie 2.0 D-4D-F 126 pk (93 kW). Deze motor is standaard uitgerust met een roetfilter dat niet alleen koolwaterstoffen en koolmonoxide zuivert, maar uiteraard ook de uitstoot van deeltjes vermindert. Het roetfilter is bovendien zelfreinigend zodat lange-termijnonderhoud niet nodig is.

De nieuwe Corolla is leverbaar met diverse transmissies, die elk perfect zijn afgestemd op het motorvermogen. De benzinemotor is voorzien van een conventionele handgeschakelde transmissie met vijf versnellingen. De krachtige 2.0 D-4D-F dieselmotor beschikt over zes versnellingen.

Met de Multi-Mode Transmissie combineert de automobilist de voordelen van een handgeschakelde transmissie met het comfort van een automatische transmissie. Deze Multi-Mode Transmissie is leverbaar voor de 1,6 liter 16v VVT-i.

De tiende Europese generatie van de Corolla staat vanaf medio september bij de Nederlandse Toyota dealer.

Passieve veiligheid op topniveau

 •  Maximale EuroNCAP score van 5 sterren voor volwassen inzittenden

 •  Standaard voorzien van maar liefst negen airbags

 •  Optimale bescherming voor voetgangers

 •  Sterk passagierscompartiment

De nieuwe Corolla heeft de maximale score van 5 sterren behaald in de EuroNCAP crashtests voor beveiliging van volwassenen. De passieve veiligheidsvoorzieningen zijn zo ontworpen dat ze de inzittenden bij een eventuele aanrijding optimale bescherming bieden.

De nieuwe Corolla is standaard voorzien van maar liefst negen airbags, waaronder een knie-airbag voor de bestuurder. Deze speciale airbag voorkomt knieletsel door bijvoorbeeld de stuurkolom en andere onderdelen van het dashboard.

Andere airbags zijn airbags voor, zij-airbags voor de bestuurder en voorpassagier, en curtain airbags voor optimale bescherming van de hoofden van de inzittenden voor en achter bij een aanrijding van opzij.

De nieuwe Corolla is achterin standaard voorzien van ISOfix-bevestiging voor baby- en kinderzitjes. De speciaal ontworpen hoofdsteunen en stoelframes van de voorstoelen reduceren de kans op ernstig nekletsel (bijvoorbeeld een whiplash) in hoge mate.

De motorkap en het frontaal oppervlak van de Corolla zijn geheel nieuw ontworpen om voetgangers bij een eventuele aanrijding zoveel mogelijk te beschermen. Dit is in de EuroNCAP score bevestigt met de toekenning van 3 sterren.

De achterzijde van de motorkap (waar een volwassene met zijn of haar hoofd op terecht kan komen) is voorzien van een kreukelzone. Bij een aanrijding zal het draaipunt van de ruitenwissers wegklappen achter het schutbord. De versteviging onder de voorzijde van de motorkap en het slot van de motorkap zijn verplaatst. Voor de bevestigingspunten op de bumper en radiateur is een energieabsorberend element aangebracht, dat de energie van een botsing effectief opneemt.

De structuur van de gehele carrosserie is verstevigd en er zijn dwarsbalken geplaatst om de energie rond het passagierscompartiment bij een aanrijding direct af te voeren en zo het risico op letsel voor de inzittenden tot een minimum te beperken. Hieronder vallen bijvoorbeeld verstevigingen van plaatstaal met een hoge treksterkte, dwarsbalken en tunnelversterkingen, en dakversteviging.

De portieren zijn uitgerust met balken die voorkomen dat er bij een aanrijding voorwerpen binnendringen in de cabine en die de botsingsenergie direct afvoeren. Ook is er absorberend materiaal verwerkt in de portierpanelen en -bekleding, zodat de botsingsenergie nog verder wordt gedempt.

Effectieve actieve veiligheidssystemen

 •  Volledig nieuw remsysteem

 •  Standaard ABS met elektronische remkrachtverdeling (EBD)

 • VSC stabiliteitssysteem met Traction Control (TRC)

De nieuwe Corolla beschikt naast een nieuw platform en een nieuwe wielophanging tevens over een volledig nieuw remsysteem, dat zorgt voor uiterst effectieve actieve veiligheid onderweg. De voorremmen hebben geventileerde remschijven met remblokken met hoge wrijving en de achterremmen hebben massieve remschijven. De onderdelen van het remsysteem zijn geoptimaliseerd voor minder gewicht en meer effectiviteit.

Het antiblokkeersysteem (ABS) met remkrachtverdeling (EBD) en Brake Assist (BA) zorgt voor optimale remkracht onder alle omstandigheden. Dit zorgt voor maximale remdruk wanneer de bestuurder onverwachts hard moet remmen.

Het Vehicle Stability Control-systeem (VSC) met Traction Control (TRC) is standaard of optioneel leverbaar, afhankelijk van het uitrustingsniveau, en zorgt voor veiligheid en grip onder de meest extreme omstandigheden.
 

Naar boven


Bron; AutoRai 
 

Toyota en FNV compenseren samen CO2 uitstoot (15-8-2007)Werknemers van FNV Bondgenoten die in aanmerking komen voor een leaseauto kunnen binnenkort ‘klimaatneutraal’ rijden. De vakbond en Toyota distributeur Louwman & Parqui B.V. ondertekenden daartoe onlangs een overeenkomst. Daarin staat dat Toyota de CO2 die elke leaseauto gedurende 100.000 kilometer uitstoot, compenseert met investering in duurzame klimaatprojecten van Climate Neutral Group.

Climate Neutral Group zet zich in voor een betere CO2 balans in de atmosfeer. Zo probeert de organisatie een aandeel te leveren in het bestrijden van het klimaatprobleem. De focus ligt op het terugdringen van CO2 uitstoot enerzijds en compensatie van onvermijdelijke uitstoot anderzijds. De CO2 compensatie vindt plaats via de ontwikkeling van duurzame energiebronnen en aanplant van bossen.

Ton de Rijk, financieel directeur van FNV Bondgenoten: “Als vakbond vinden we duurzaam ondernemen belangrijk, ook in onze eigen organisatie. Met deze afspraak met Toyota bieden we onze werknemers een goede deal, die zowel financieel als voor het milieu goed uitpakt.”

Uitdaging
Dat auto’s tijdens hun gehele levenscyclus invloed hebben op het milieu moge duidelijk zijn. Motoren stoten tijdens het rijden allerlei stoffen uit. Met ultra clean diesels, hybride- en brandstofceltechnologie wil Toyota dit tot een minimum beperken.

Toyota ziet het als zijn grootste uitdaging om in de toekomst volledig recyclebare auto’s te produceren die geen schadelijke stoffen uitstoten. Verder ziet de autofabrikant milieukansen in het terugbrengen van de afvalstroom die het productieproces en de recycling oplevert.

Het milieubeleid van Toyota maakt deel uit van een brede visie op duurzame ontwikkeling, wat volgens Toyota een van de hoekstenen is van een wereldomvattende economische toekomstgedachte.
 

Naar boven


Bron; AutoRai
 

Toyota’s plug-in hybride auto door Japanse overheid gecertificeerd voor openbare weg (26-7-2007)Toyota Motor Corporation (TMC) heeft onlangs bekend gemaakt dat het een plug-in hybride auto heeft ontwikkeld. Toyota is hiermee de eerste fabrikant die van de overheid toestemming heeft gekregen om een dergelijke auto op de openbare weg in Japan te laten rijden.

De Toyota plug-in hybride auto, die goedgekeurd is voor gebruik op de openbare weg door het Japanse Ministry of Land, Infrastructure and Transport, maakt net als overige hybrides van TMC gebruik van zowel een verbrandingsmotor als een elektromotor. Dankzij de hogere accu-capaciteit kan er langer alleen op de elektromotor gereden worden en met een speciale oplader kan de accu extern worden opgeladen. Deze kenmerken maken het mogelijk om langer elektrisch en geheel brandstof- en uitstootvrij door de stad te rijden. Het hogere brandstofrendement betekent nog minder CO2 uitstoot, een lager verbruik van fossiele brandstoffen en nog minder vervuiling. Als de accu op nachtstroom wordt opgeladen, is dit nog eens extra voordelig voor de portemonnee.

Natuurlijk blijven er uitdagingen bestaan bij de ontwikkeling van elektrische auto’s, maar TMC ziet in de plug-in hybride auto een veelbelovend basismodel waar de toekomstige geheel elektrische auto op gebaseerd kan gaan worden. Bovendien zal Toyota zich blijven inzetten voor de ontwikkeling van een zo milieuvriendelijk mogelijke techniek.

TMC zal in Japan proefritten gaan maken met acht Toyota plug-in hybride auto’s om de optimale accucapaciteit en de actieradius met alleen de elektromotor ingeschakeld vast te stellen. De gegevens van de tests op het gebied van uitstoot en brandstofrendement worden aan de Japanse overheid bekend gemaakt, zodat deze testmethodes kan ontwikkelen op het gebied van emissie en brandstofbesparing. Bovendien kunnen ze worden gebruikt als maatstaven bij de promotie van plug-in hybride auto’s en het gebruik van elektriciteit voor de aandrijving. TMC is ook van plan om proefritten op de openbare weg te maken in Europa en de Verenigde Staten.

Technische gegevens van de Toyota plug-in hybride auto

Auto Naam TOYOTA Plug-in hybride auto
Lengte/Breedte/Hoogte 4.445/1.725/1.490 mm
Gewicht 1.360 kg
Aantal zitplaatsen 5
Prestaties in geheel elektrische modus Actieradius 13 km bij 10-15 Japanse testcycli
Maximale rijsnelheid 100 km/h
Benzinemotor Cilinderinhoud 1.496 cc
Maximaal vermogen 56 kW (76 pk)/5.000 tpm
Maximaal koppel 110 Nm/4.000 tpm
Elektromotor Type synchroon motor
Maximaal vermogen 50 kW (68 pk)/1.200 ~ 1.540 tpm
Maximaal koppel 400 Nm/0 ~ 1.200 tpm
Voertuigaccu Type Nikkel-metaalhydride
Capaciteit 13 Ah (6,5 Ah x 2)
Spanning 202 V
Gehele systeem Maximaal vermogen* 100 kW (136 pk)
Spanning 202 ~ 500 V
Opladen accu Voedingsbron Wisselstroom
Laadtijd 1 ~ 1,5 uur (200 V), 3 ~ 4 uur (100 V)

*Gebaseerd op berekeningen van TMC: vermogen dat het systeem kan bereiken met het vermogen van de benzinemotor en de elektromotor (het vermogen van de elektromotor is afhankelijk van het accuvermogen).
 

Naar boven


Bron; AutoRai
 

Primeur: hybride Toyota wint 24-uursrace (19-7-2007)Toyota heeft afgelopen weekeinde geschiedenis geschreven door met de hybride Supra HV-R de 24-uursrace van Tokachi in Japan te winnen. Toyota zorgde daarmee voor een primeur: het was de eerste keer dat een hybride auto een race won.

Het succes van de Supra is het resultaat van Toyota’s deelname aan de race van vorig jaar. Toen was Toyota de eerste fabrikant die een hybride auto – de Lexus GS 450h – inschreef voor de 24-uursrace van Tokachi. De Lexus finishte als 17e in het algemeen klassement.

Door hybridetechniek in te zetten in de autosport hopen de Toyota-ingenieurs kennis te verzamelen om hybridesystemen – zoals die bijvoorbeeld in de Toyota Prius worden toegepast – efficiënter en lichter te maken. In het tweede jaar dat Toyota met een hybride auto aan wedstrijden deelneemt, kon het de gegevens benutten die het met de race van vorig jaar had verzameld. Aan de hand daarvan heeft Toyota een speciale nieuwe raceauto ontwikkeld die de grenzen van de hybridetechnologie verlegt.

De raceauto is gebaseerd op de Toyota Supra GT die wordt gebruikt in de Japanse Super GT-klasse. Deze Supra GT is voorzien van speciaal voor de racerij ontwikkelde hybridetechniek. Om het systeem zo efficiënt mogelijk te laten werken en energie te regenereren, zijn twee kenmerkende systemen geïntegreerd:

1. Drie elektromotoren

In de Supra HV-R is een speciale vierwielaandrijving toegepast die bestaat uit twee 10 kW (14 pk) elektromotoren in de voorwielen en een 150 kW (205 pk) motor die de achterwielen aandrijft. Dankzij het energieregeneratiesysteem met deze drie motoren/generatoren kan de auto veel meer energie terugwinnen tijdens hard remmen.

2. Speciaal ontwikkelde condensator

Vanwege het feit dat de auto tijdens het racen veelvuldig maximaal accelereert en afremt, is een systeem nodig dat snel energie kan opnemen en afgeven. Daarom is de Supra HV-R uitgerust met speciale condensators in plaats van de gebruikelijke oplaadbare accu’s.

Specificaties Toyota Supra HV-R

Voertuignaam Denso Toyota Supra HV-R
Raceklasse    GT/TP1
Motor Gemodificeerde 3UZ-FE Super GT-motor
Motorinhoud 4.480 cc
Luchtinlaatbegrenzer 29,6 mm
Maximaal vermogen 353 kW (480 pk) bij 6.800 tpm
Maximaal koppel 510 Nm bij 5.600 tpm
Elektromotor Motor voor: 10 kW (14 pk) motor in het wiel

Motor achter: 150 kW (205 pk)

Voertuiggewicht 1.080 kg
Teamnaam TOYOTA Team SARD
Coureurs Katsuyuki Hiranaka (Japan)

Andre Couto (Portugal)

Akira Lida (Japan)

Tatsuya Kataoka (Japan)
 


Naar boven


Bron; AutoRai
 

Panasonic-importeur kiest voor Toyota Auris (12-7-2007)Onlangs zijn aan de Nederlandse Panasonic-importeur in ’s-Hertogenbosch (Haagtechno bv/Kompro bv) 10 identieke Toyota’s Auris afgeleverd, in september worden er nog eens 5 tot 7 afgeleverd, en dat aantal zal in 2008 nog verder gaan groeien.

De auto’s worden geleased via ARVAL Leasemaatschappij en worden ingezet voor junior direct sales vertegenwoordigers van Panasonic Document Systems. Elektronica concern Panasonic is tevens hoofdsponsor van het Toyota Formule 1 team, waarmee de overeenkomst tussen Toyota-distributeur Louwman & Parqui B.V. en Haagtechno B.V. voor de hand ligt.

De direct-sales representatives van Panasonic Document Systems moeten beschikken over een representatieve, betrouwbare, comfortabele en economische auto waarmee zij de cliënten bezoeken. Daarom is de keuze van Panasonic op de Toyota Auris gevallen.

Panasonic is niet over één nacht ijs gegaan en heeft alle wensen en eisen nauwkeurig in kaart gebracht. Veiligheid, betrouwbaarheid en economie zijn vanzelfsprekende eisen die worden gesteld aan auto’s die dagelijks worden ingezet om het bedrijf te vertegenwoordigen. Maar ook ruimte, variabele bagagemogelijkheden en een moderne uitstraling die past bij de producten van Panasonic stonden hoog in het vaandel bij de voorselectie en keuzebepaling.

De Toyota Auris voldoet ruimschoots aan alle gestelde eisen. De auto is voorzien van negen airbags, waaronder – als enige in de klasse van de Auris – een knie-airbag voor de bestuurder. De Auris scoort niet alleen hoog op passieve veiligheid, maar ook op actieve veiligheid. Moderne motoren, waaronder de schone 1.4 D-4D-dieselmotoren, staan garant voor lage onderhoudskosten en een gunstig brandstofverbruik. Daarbij is de compact gebouwde Toyota Auris de ruimste auto in zijn klasse. En het is bovendien een echte rijdersauto, met een rond de bestuurder vormgegeven cockpit en een optimale rijpositie en stoelen die het comfort ook tijdens lange ritten waarborgen.

Het blijft overigens niet bij deze tien Aurissen. Panasonic neemt de komende jaren naar verwachting nog eens 15 tot 20 exemplaren van de Toyota Auris af voor hun groeiende aantal salesrepresentatives en vertegenwoordigers.
 

Naar boven


Bron; AutoRai
 

Finalisten voor Toyota Skill Contest 2007 zijn bekend (28-6-2007)De halve finale van de Toyota Skill Contest 2007 heeft tien finalisten opgeleverd. Op 19 september nemen de technici van tien Toyota en Lexus dealers uit heel Nederland het tegen elkaar op in de slotronde, die plaatsvindt op het Louwman College, het eigen opleidingscentrum van Toyota en Lexus distributeur Louwman & Parqui B.V. te Raamsdonksveer.

De winnaar van deze slotronde vertegenwoordigt op 15 november de Nederlandse eer op de Europese finale van de Toyota Skill Contest.

De finalisten zijn Bert Theunisse (Driessen Valkenswaard), Hans Scheepbouwer (Autobedrijf C.P.H. Zwijndrecht B.V.), Henk Rutjens (Autobedrijf Jan Bakkes B.V., Posterholt), Mario de Brouwer (Van Dorst Tilburg B.V.), Erik Mik (Louwman Veendam B.V.), Pieter Spuij (Louwman Amersfoort B.V.), Bas Groos (Louwman Amsterdam B.V.), Sake Algra (Toyota Valkema Leeuwarden B.V.), Danny Teheux (Autobedrijf Louis Petit B.V., Ulestraten) en Evert van Engelenburg (Gebr. van Gent Autobedrijf B.V., Veenendaal). Zij scoorden het hoogst in de theorie- en praktijkoefeningen.

Maar liefst 180 technici van Toyota en Lexus dealers in heel Nederland schreven zich in voor de Toyota Skill Contest 2007. In april vonden de voorrondes plaats bij Toyota opleidingscentra verspreid over Nederland. Per rayon en opleidingsniveau werden vervolgens de beste deelnemers geselecteerd. Voorafgaand aan de halve finale gingen zij op excursie naar de fabriek van het Toyota F1 Team in Keulen – het walhalla voor elke technicus.

De Nederlandse finale vindt plaats op 19 september bij Louwman & Parqui in Raamsdonksveer. Om precies te zijn in het Louwman College. Dit is het eigen opleidingscentrum waar de medewerkers van het Nederlandse Toyota en Lexus netwerk met regelmaat te gast zijn voor zeer uiteenlopende trainingen op het gebied van onder meer management, producttechniek, Sales en After Sales. Slechts één van de tien finalisten gaat uiteindelijk met de bokaal naar huis. Hij mag bovendien Nederland vertegenwoordigen bij de Europese eindstrijd op 15 november.
 

Naar boven


Bron; AutoRai
 

Toyota steekt AYGO in sportieve outfit (13-6-2007)

Klein maar dapper, dat is de Toyota AYGO Xpression. Het zal hem zeker lukken mensen te verbazen. De AYGO Xpression komt namelijk sportief voor de dag met onder meer sportieve lichtmetalen 14-inch wielen en een dubbele witte streep over de gehele lengte van de carrosserie. Nieuw is tevens de kleur Reflective Blue. De AYGO Xpression wil gezien worden. En dat kan: hij staat nu startklaar bij de Toyota dealer vanaf 9.685 euro inclusief BTW.

Een snel uiterlijk hád Toyota’s jongste standaard al, maar het kan allemaal nog een tandje expressiever. Want wie gezien wil worden, moet zich ook opvallend kleden. De AYGO Xpression stijgt op de sportieve ranglijst door de twee stoere witte strepen in lengterichting over de motorkap en het dak. Lichtmetalen 14-inch wielen met brede banden vormen zijn sportieve schoeisel.

Wie het ruime interieur van de AYGO Xpression betreedt, ziet ook de sportieve dorpelbeschermers niet over het hoofd. Het toch al sportieve interieur, waarvan de stoffen geïnspireerd zijn op sportkleding, krijgt in de AYGO Xpression nog meer cachet door de met leder beklede versnellingspookknop (niet op Multi-Mode Transmissie). De meerprijs voor het Xpression pakket bedraagt 695 euro inclusief BTW.

Krasse prestaties & standaard 3 jaar fabrieksgarantie
De Toyota AYGO levert krasse prestaties in de klasse van compacte auto’s. Toyota levert deze volwaardige vierpersoonsauto met naar keuze een 68 pk sterke 1,0 liter 12v VVT-i driecilinder benzinemotor of een 1,4 liter viercilinder dieselkrachtbron met een vermogen van 55 pk. De AYGO is er in zowel een driedeurs als een vijfdeurs variant. Hij wordt bovendien standaard geleverd met 3 jaar fabrieksgarantie, stuurbekrachtiging, ABS en een MP3-aansluiting.

Marktleider in segment
Sinds zijn introductie, twee jaar geleden, verkeert de AYGO in de hoogste regionen van de verkoopstatistieken. De cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar laten een achtste plaats overall zien voor Toyota’s sterk presterende kleinste. In de eerste vijf maanden van dit jaar verlieten 4.825 AYGO’s de Nederlandse showrooms (registraties). Op dit moment is de AYGO marktleider in zijn klasse (A-segment).
 

Naar boven


Bron; AutoRai
 

Toyota verkoopt wereldwijd meer dan 1 miljoen hybride auto's (10-6-2007)Toyota Motor Corporation (TMC) heeft wereldwijd de mijlpaal gepasseerd van één miljoen verkochte hybride auto’s. Eind mei 2007 stond de teller op ongeveer 1.047.000 auto’s*. Hieronder vallen zowel hybride modellen van Toyota als Lexus, dat onderdeel uitmaakt van het Toyota concern.

Circa 750.000 verkoopcontracten kwamen voor rekening van de Toyota Prius, die een gecombineerde CO2-uitstoot kent van 104 g/km. In Nederland is men voornemens om auto’s met een gecombineerde CO2-uitstoot van minder dan 110 g/km voor de zakelijke rijder meer te stimuleren. Toyota bracht ’s werelds eerste massageproduceerde hybride, de Prius, in 1997 op de markt in Japan en betrad de Noord-Amerikaanse, de Europese en andere markten in 2000.

De tweede generatie Prius – uitgerust met het Toyota Hybrid System II – stelde Toyota voor in 2003. Bij deze auto lag de nadruk op het ontlasten van het milieu én tegelijkertijd krachtige prestaties. Door de jaren heen heeft Toyota de toepassing van zijn hybride systeem uitgebreid naar meerdere modellen, alsook naar modellen van het premiummerk Lexus. Hybride voertuigen genieten grote populariteit op in Japan, maar ook in meer dan veertig andere landen.

Verhoging productie
In 2005 begon Toyota met de buitenlandse productie van hybride auto’s in Changchun, China, en in 2006 in Kentucky in de Verenigde Staten. Door de toenemende vraag naar de Toyota Prius heeft Toyota begin dit jaar het productievolume met 40% verhoogd.

Milieuverantwoordelijkheid
Het management van Toyota heeft milieuverantwoordelijkheid tot het speerpunt van het ondernemingsbeleid gemaakt en levert grote inspanningen om de populariteit van hybride-systemen te vergroten. Toyota blijft actief op zoek naar manieren om de praktische inzetbaarheid van het systeem optimaal te benutten, met als doel het hybride aanbod te verdubbelen en begin 2010 jaarlijks één miljoen hybride-auto’s te verkopen.

Plan: minder CO2-uitstoot, minder fiscale bijtelling
Staatssecretaris De Jager van Financiën is voornemens om energiezuinige auto’s te belonen met onder meer een verlaging van de fiscale bijtelling. Het gaat volgens een onlangs geventileerd plan om auto’s die een gecombineerde CO2-uitstoot hebben van minder dan 110 g/km. Naast compacte auto’s als de Toyota AYGO (109 g/km) komt de zeer ruime en comfortabele middenklasser, de Toyota Prius (104 g/km), hier - in dat geval - ook voor in aanmerking.

*) Op basis van gegevens van TMC.
 

Naar boven


Bron; AutoRai
 

Toyota en Terberg Leasing sluiten Service Level Agreement (7-6-2007)Toyota distributeur Louwman & Parqui B.V. en de Toyota dealerorganisatie hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Terberg Leasing. Door de Service Level Agreement (SLA) wordt de klantentevredenheid nog beter gewaarborgd.

In de Service Level Agreement is vastgelegd hoe de Toyota distributeur, Terberg Leasing en alle Toyota dealers die ook hebben ondertekend, de klant optimaal kunnen bedienen. Zo is volledig duidelijk wie verantwoordelijk is voor levering en onderhoud van de Toyota leaseauto’s en hoe dit administratief geregeld is.

‘Wij werken hier graag aan mee’, zegt Henk Vonhof, Directeur Operations bij Terberg Leasing. ‘Deze overeenkomst biedt de klanten namelijk veel meer helderheid en gemak. Ze kunnen voor zowel de ordering als de aftersales terecht bij een dealer in de buurt. Daardoor wordt de relatie van de klant met de dealer veel hechter’, zegt Henk Vonhof. ‘En dat is voor alle partijen erg prettig. Het is ook efficiënt één aanspreekpunt te hebben. Deze overeenkomst zal bijdragen aan een nog hogere kwaliteitsbeleving van onze diensten.’

‘Wij hechten grote waarde aan de overeenkomst met Terberg Leasing. Wij zien deze vorm van samenwerking als de beste manier om de klanttevredenheid onder de Toyota leaserijders te waarborgen’, aldus Geordy Bloem, manager Fleetsales & Leasing bij Louwman & Parqui B.V. ‘Voor ons is klanttevredenheid de belangrijkste basis voor verdere groei in de zakelijke markt. Vandaar ook de duidelijke keuze om, in samenwerking met de leasemaatschappij, de relatie tussen de zakelijke rijder en de dealer te verstevigen.’

Over Terberg Leasing
Terberg Leasing is onderdeel van de Terberg Groep die haar oorsprong vindt in 1869 en al bijna 140 jaar het karakter van familiebedrijf heeft weten te behouden. Terberg Leasing is met circa 21.000 auto’s en 145 medewerkers een van de top vijf spelers in de leasebranche. Zie ook www.terbergleasing.nl en www.greenlease.nl.
 

Naar boven


Bron; AutoRai
 

Toyota Prius gedeelde eerste plaats in J.D. Power-onderzoek (22-5-2007)De Toyota Prius is er, als eerste hybride auto ooit, in geslaagd als beste uit het gezamenlijke jaarlijkse onderzoek te komen van het bekende Britse onderzoeksbureau J.D. Power en het toonaangevende Britse consumentenblad What Car? De Prius deelt de eerste plaats overigens met een concerngenoot: de Lexus IS-serie.

De Prius en de Lexus IS-serie haalden in het tevredenheidsonderzoek, dat over een periode van twee jaar werd gehouden onder meer dan 18.000 Britse autobezitters, een score van 86,8%.

Bij de top tien van de modellen bezet Toyota met de Prius, de Avensis, de Corolla en de Yaris vier posities. Succes was er ook voor Toyota in de klasse van de MPV’s. De Toyota Verso is in die categorie tot beste auto gekozen.

Scherpe onderhoudskosten
Uit het onderzoek van J.D. Power en What Car? blijkt dat eigenaren van een Toyota Prius uitermate tevreden zijn over de kwaliteit en de geringe onderhoudskosten die de auto met zich meebrengt. Ook de uitstraling en de goede service hebben een belangrijke rol gespeeld in de hoge waardering die de Prius in het onderzoek heeft gekregen.

Hoofdredacteur Steve Fowler van What Car? leidt uit de resultaten van het onderzoek af dat automobilisten in toenemende mate ‘groen’ denken. “Wij weten dat er in Engeland een toenemende interesse in hybride auto’s is. Met de Toyota Prius op de eerste plaats in ons onderzoek kunnen we verwachten dat veel meer mensen gaan nadenken over een hybride auto”, zegt hij.

Bij het jaarlijkse onderzoek van J.D. Power in samenwerking met What Car? speelt een groot aantal factoren een rol. Zij worden samengevat in vier onderdelen, waarvan kwaliteit en betrouwbaarheid goed zijn voor 31% van de score. De uitstraling van de auto neemt gemiddeld 28% van de totaalscore voor zijn rekening; de tevredenheid over de service is voor 22% bepalend en de kosten van de auto zijn goed voor 19%.
 

Naar boven


Bron; AutoRai
 

Toyota tweemaal in de prijzen voor motorinnovatie (14-5-2007)Toyota heeft twee eerste plaatsen behaald bij de gerenommeerde ‘International Engine of the Year’- awards. Voor het vierde jaar op rij had de Toyota Prius 1,5 liter Hybrid Synergy Drive® de beste verbruikscijfers. Dit betekent dat de Hybrid Synergy Drive® deze categorie sinds de introductie van de tweede generatie Toyota Prius, in 2004 ieder jaar heeft gewonnen.

De lichtgewicht 1,0 liter driecilinder benzinemotor uit de Toyota AYGO won bij dezelfde awards de onderscheiding voor beste krachtbron in de categorie kleiner dan 1,0 liter.

Toyota zet in op innovatieve aandrijvingsvormen als belangrijke bijdrage aan zijn doel om schonere, 'groenere' auto's te bouwen en het Hybrid Synergy Drive® systeem is op dit moment de meest geavanceerde krachtbron voor productieauto’s. Maar Toyota blijft ook de grenzen verleggen op het gebied van de conventionele verbrandingsmotor, een goed voorbeeld daarvan is de lichte en krachtige 1,0 liter benzinemotor.

Behalve het record dat de Prius al vier jaar lang de beste in zijn categorie is, heeft het huidige model samen met zijn voorganger nog een record verbroken. Beide generaties van de Prius sleepten bij de toekenning van de ‘International Engine of the Year’-awards niet minder dan twaalf onderscheidingen in de wacht.

 

Toyota Prius

2007 Best Fuel Economy
2006 Best Fuel Economy

Best 1.4-1.8-litre Engine

2005 Best Fuel Economy

Best 1.4-1.8-litre Engine

2004 International Engine of the Year 2004

Best New Engine

Best Fuel Economy

Best 1.4-1.8-litre Engine

2002 -
2000 Best Eco-Friendly
1999 Best Eco-Friendly

Best 1.4-1.8-litre Engine

Over de awards
De jury van de ‘International Engine of the Year’-awards bestaat uit 62 autojournalisten uit 30 landen. De awards zijn voor het eerst uitgereikt in 1999 en onderscheiden de beste automotoren op de markt. Om kans te maken op de titel, moet een krachtbron leverbaar zijn in een productieauto die in meer dan één land verkrijgbaar is. Er worden onderscheidingen uitgereikt in twaalf categorieën, ingedeeld naar cilinderinhoud, prestaties en brandstofverbruik.
 

Naar boven


Bron; AutoRai
 

Toyota Verso vernieuwd en verbeterd (3-5-2007)De Verso, één van de belangrijkste modellen van Toyota in Europa, krijgt nog deze zomer een nieuw aanzien. De uitrustingsniveaus van de verschillende versies worden opgewaardeerd, de kwaliteit waar mogelijk nog verder verbeterd. De praktische inzetbaarheid van de auto en het grote rijplezier blijven.

Vooral voor de zakelijke markt is de komst van een roetfilter op de populaire 2.2 D-4D 136 pk dieselmotor een belangrijk gegeven. De vele zakelijke kilometers zijn nu immers milieuvriendelijker af te leggen. Met de komst van het roetfilter op de 136 pk dieselmotor beschikt de Verso nu over één van de schoonste en meest geavanceerde series dieselmotoren in Europa. Want behalve de 2.2 D-4D 136 pk is de Verso immers ook verkrijgbaar met de D-4D 177 pk Clean Power dieselmotor waarin Toyota’s befaamde D-CAT systeem zorgt voor een belangrijke reductie van stikstofoxiden en roetdeeltjes. De vernieuwde Verso is vanaf heden bij de Toyota dealer te bestellen en staat vanaf juli bij de dealer.

Het verder verfijnde uiterlijk en het hoge uitrustingsniveau, inclusief automatische airconditioning in twee zones en een verbeterd geluidssysteem, dragen er zeker toe bij het succes van de Verso als één van de populairste MPV’s in Nederland voort te zetten. De Toyota Verso oogt en rijdt sportief en biedt bovendien, middels innovatieve oplossingen binnen compacte afmetingen, plaats aan maximaal zeven personen.

Het unieke Toyota Easy Flat-7 systeem houdt in dat de vijf stoelen achterin in één handomdraai zijn plat te leggen waarna een volledig vlakke laadvloer ontstaat. De Verso was de eerste MPV in zijn segment die een dergelijk systeem aanbood en het blijft één van de meest eenvoudig te bedienen systemen.

Vijf sterren EuroNCAP
De Verso is bovendien ook een zeer veilige auto. De auto heeft vijf sterren gehaald bij de EuroNCAP-botsproeven voor de veiligheid van volwassen passagiers en vier sterren voor de veiligheid van kinderen. Op een aantal gebieden is de Verso de trendsetter. Zo heeft de Verso negen airbags, waaronder één knieairbag voor de bestuurder.

Complete veiligheidsuitrusting
De stijl, de veelzijdigheid en de hoge kwaliteit van de Verso hebben vele nieuwe klanten aangetrokken. De vernieuwing van de Verso brengt nog hogere uitrustingsniveaus met zich mee waardoor het rijplezier van de auto nog verder is aangescherpt.

De aanpak van de veiligheid van de auto, die hem tot één van de leiders in zijn segment heeft gemaakt, illustreert het hoge kwaliteitsniveau van de Verso. De Verso is een van de zes modellen van Toyota die is bekroond met vijf sterren voor de veiligheid van volwassen inzittenden.

De passieve veiligheid van de Verso omvat onder meer een zeer sterke kooiconstructie die is omgeven door kreukelzones die de botsenergie weghouden van de inzittenden.

De Verso wordt geleverd met negen airbags, waaronder een knieairbag voor de bestuurder, een stuurkolom met energieabsorberende constructie, een ISOFIX-bevestigingssysteem voor een kinderzitje en met WIL (Whiplash Injury Lessening) uitgeruste stoelen die bij een aanrijding van achteren de kans op letsel aanzienlijk verminderen.

Uitstekend remsysteem
De vier schijfremmen van de Verso zorgen samen met VSC (Vehicle Stability Control) voor uitstekende rijeigenschappen en stabiliteit, of er nu één persoon aan boord is of zeven. Met het Brake Control System beschikt de Verso over een uitstekend remsysteem. Het Brake Control System omvat ABS, elektronische remkrachtverdeler (EBD), Brake Assist (BA), Traction Control (TRC) en een elektronisch stabiliteitssysteem (VSC).

Nederlands verkoopsucces
De Verso heeft sinds de lancering in 2004 bewezen een succes te zijn in het C-segment van MPV’s. Het hoge kwaliteitsniveau, de mate van rijplezier en de veelzijdige mogelijkheden maken van de Verso een aantrekkelijke auto.

De vormgeving van de Verso stamt uit ED2, het design centrum van Toyota in Zuid-Frankrijk, en de productie van de auto vindt plaats in de Toyota fabriek in Adapazari in Turkije. Dit maakt duidelijk dat Toyota de Verso een hoge prioriteit geeft voor de Europese markt, en dat is ook terug te zien in de succesvolle verkopen in Nederland. Niet alleen in de particuliere markt, maar ook zeker in het zakelijke leasesegment is de Verso aan een sterke opmars bezig; het marktaandeel van de Verso is hier sinds 2004 ruim verdrievoudigd tot 10% in zijn klasse.

In geheel Europa verkocht Toyota het afgelopen jaar 95.471 Verso’s, wat een stijging van 3% inhoudt ten opzichte van 2005 en wat neerkomt op een marktaandeel van 6,6% in Europa. In 2007 verwacht Toyota 97.000 Verso’s te verkopen.

De recente groei van de verkopen van de Verso is vooral te danken aan de komst van de 2.2 liter D-4D dieselmotoren in het najaar van 2005. Deze motoren, die een groot vermogen leveren voor optimaal rijplezier en daarbij het milieu ontzien, maken duidelijk dat het Toyota ernst is waar het gaat om verantwoorde mobiliteit.

Fris voorkomen
De vernieuwde Verso gaat met zijn tijd mee. Zijn verder verfijnde vormgeving straalt persoonlijkheid uit, terwijl de gelijkenis met andere modellen van Toyota sterk aanwezig is. Het nieuwe front, binnen de nieuwe designstijl van Toyota – Vibrant Clarity – tot stand gekomen, geeft de Verso een duidelijk herkenbare persoonlijkheid en een karakter dat innovatie uitstraalt. Een nieuwe verticale lijn verbindt de bovenzijde van de grille met de bumper, waardoor de bumper en motorkap meer bij elkaar worden betrokken.

De nieuwe bumper is ook wat forser en verhoogt de lengte van de Verso met 10 mm tot 4,37 meter. De sportiviteit van de Verso spreekt ook uit verschillende details, zoals het ‘gaas’ in de nieuwe grille en de vorm van de richtingaanwijzers. De koplampen hebben een nieuw uiterlijk gekregen en dragen zo bij aan de dynamiek die de auto uitstraalt. Op het topmodel, de 400 Nm sterke 177 pk Clean Power diesel, is de inleg van de koplampunits voorzien van een donkere afwerking om het sportieve aanzien nog eens te onderstrepen. Hetzelfde geldt bij deze uitvoering voor de achterlichten.

Achter zijn rechthoekige richtingaanwijzers geplaatst. De ruimte voor de nummerplaat is verbreed en voorzien van een chromen sierstrip vanaf de Sol uitvoering. Hierdoor maakt de auto een bredere en krachtigere indruk.

Er zijn vijf uitvoeringen: de Basis, de Terra, de Sol, de Luna en de Executive, die aan specifieke designelementen zijn te herkennen. Voor de Luna zijn nieuwe 16” lichtmetalen wielen ontwikkeld en de 2.2 D-4D Clean Power diesel uitvoeringen worden voortaan voorzien van 17” lichtmetalen wielen in een donkere finish.

Er zijn diverse nieuwe bekledingen beschikbaar voor de stoelen op alle drie de zitrijen. Speciale stoffen zijn gebruikt om de verschillende uitvoeringen van elkaar te onderscheiden. Vanaf de Sol uitvoering zijn de voorste zitplaatsen voortaan tevens voorzien van traploos in hoogte verstelbare armsteunen waardoor het comfort naar een nog hoger niveau wordt getild.

De verbeteringen aan de bekleding en de aankleding van de Verso zijn van groot belang voor de kwaliteit en het gevoel ervan. Goed aansluitende delen zorgen voor een gladde afwerking van het interieur. De styling van het interieur en de cockpit is strak. De afwerking met gepolijst metaal en een blauw acryl paneel voor de airco, accentueert de middenconsole en geeft het interieur een hightech aanzien.

Milieuvriendelijk en sterk
Als één van de meest vooraanstaande autofabrikanten van de wereld heeft Toyota al lang geleden het belang onderkend van het milieu. Toyota streeft er dan ook naar automobiliteit zo milieuvriendelijk mogelijk te maken. Toyota heeft al veel vorderingen gemaakt in zowel schone benzine- als dieselmotoren. Nieuwe technieken worden ontwikkeld om nog betere prestaties te bereiken bij een geringere belasting voor het milieu.

De Verso laat heel duidelijk zien hoe de geavanceerde techniek van Toyota, op zowel het gebied van benzinemotoren als diesels, veel rijplezier en goede prestaties in combinatie met een gunstig verbruik en een lage uitstoot mogelijk maakt. Dit alles wordt nog versterkt door de toepassing van een roetfilter op de populaire 136 pk sterke 2.2 D-4D dieselmotor. Deze soepele en krachtige motor wordt naast de zeer potente 2.2 D-4D 177 pk Clean Power dieselmotor met geavanceerde D-CAT technologie – één van de schoonste dieselmotoren – in de Verso geleverd. Voor de zakelijke rijder die veel kilometers rijdt, is er dus keuze uit twee zuinige, zeer goed presterende schone diesels.

De katalysator met roetfilter reduceert niet alleen de zwavelwaterstoffen en koolmonoxide, maar vermindert ook in hoge mate de roetdeeltjes. De uitlaatgassen worden door kleine gaatjes langs de katalysator geperst. Op die manier worden de uitlaatgassen niet alleen schoongemaakt, maar ook de roetdeeltjes opgevangen.

Anders dan de meeste katalysatoren met roetfilter, is de katalysator met roetfilter van Toyota ‘zelfreinigend’, derhalve heeft deze geen onderhoud nodig. Een ander interessant gegeven van de 136 pk 2.2 D-4D dieselmotor is het gebruik van keramische gloeibougies die op een hogere temperatuur werken dan normale gloeibougies. Deze verbeteren onder meer de koude start.

Een bypass voor het uitlaatgasrecirculatiesysteem maakt het mogelijk dat uitlaatgassen de warmtewisselaar van het recirculatiesysteem links laten liggen wanneer de motor weinig wordt belast. Dit resulteert in een hoger vermogen en schonere uitlaatgassen onder deze omstandigheden.

De 2.2 D-4D 136 pk dieselmotor met roetfilter levert dezelfde prestaties als voorheen: 100 kW (136 pk) maximumvermogen bij 3.600 toeren en een koppel van 310 Nm tussen 2.000 en 2.800 toeren. Beide D-4D dieselmotoren zijn overigens voorzien van een onderhoudsvrije distributieketting in plaats van een conventionele riem.

De Verso wordt ook geleverd met een keuze uit twee zeer efficiënte VVT-i (variabele klepbediening) benzinemotoren die een gunstig verbruik combineren met levendige prestaties. Deze motoren worden uitgerust met een geavanceerde drive by wire-bediening van het gaspedaal. Dit verhoogt het rijplezier en vermindert het brandstofverbruik.

De 1.8 liter VVT-i benzinemotor levert 129 pk en heeft een koppel van 170 Nm. De 1.6 liter VVT-i benzinemotor levert 110 pk. De 1.8 liter motor is te voorzien van een vijftraps Multi-Mode Transmissie die volautomatisch is te rijden of sequentieel is te schakelen.

Hoge uitrustingsniveaus
Om het comfortniveau te verhogen, is de vernieuwde Verso vanaf de Sol uitvoering standaard voorzien van een gescheiden automatische airconditioning. Die maakt het mogelijk de gewenste temperatuur voor verschillende zones in de auto digitaal in te stellen. Het standaard aanwezige audiosysteem is verder verbeterd. De CD-speler leest nu ook MP3 en WMA bestanden.

Business Line
Voor de zakelijke markt is er een speciale Business Line beschikbaar. Tegen een scherpe meerprijs van € 1.250,- is de vernieuwde Verso uit te rusten met een Full Map DVD navigatiesysteem en een Bluetoothâ handsfree systeem met stuurwielbediening.

Het navigatiesysteem is volledig in het dashboard geïntegreerd en beschikt over een groot en overzichtelijk kleurenscherm met touch screen functie. Het systeem is standaard voorzien een DVD voor geheel West-Europa, automatische filemelding (TMC) en berekent via Dynamic Route Guidance (DRG) desgewenst razendsnel een alternatieve route. En mocht de bestuurder zich in een zeer drukke verkeerssituatie bevinden, dan zorgt de Lane Guidance technologie ervoor dat de bestuurder altijd tijdig de juiste afslag neemt: veilig en doeltreffend. Het klantvoordeel op de Business Line bedraagt maar liefst € 2.000,-. En om het nog aantrekkelijker te maken heeft de zakelijke rijder bovendien géén fiscale bijtelling over de Business Line uitrusting.

De vernieuwde Verso wordt op 7 juni onthuld tijdens de Barcelona Motor Show.
 

Naar boven


Bron; AutoRai
 

Toyota ondersteunt met T-TEP jonge autotechnici (2-4-2007)Tijdens de ‘beroepenbeurs’ Skills Masters 2007 in Ahoy in Rotterdam heeft Toyota nieuw lesmateriaal uitgereikt aan twaalf opleidingsinstituten in Nederland. Bovendien sponsorde Toyota de monteurswedstrijd die tijdens Skills Masters 2007 werd gehouden en waarin jonge monteurs uit vijf Europese landen het vakmatig tegen elkaar opnamen. Beide activiteiten passen perfect in de T-TEP-filosofie van Toyota.

Toyota hecht zeer veel waarde aan het opleiden van goede technici. Daartoe heeft Toyota destijds het internationale Toyota Technical Education Program (T-TEP) in het leven geroepen. In ons land steunt Toyota via dit programma elf regionale opleidingsinstituten en het IVA Driebergen, Instituut voor Autobranche en Management, met lesmateriaal.

Om helemaal bij de tijd te blijven, heeft Toyota de betrokken opleidingsinstituten nu een pakket overhandigd dat de jongste ontwikkelingen in de snel voortschrijdende dieseltechniek duidelijk maakt. Onder meer opengewerkte lesmodellen van onderdelen van een moderne common-rail dieselmotor en een elektronische interface met toegang tot het elektronische informatienetwerk van Toyota staan nu ter beschikking van de opleidingsinstituten. Leerlingen en leerkrachten van de instituten hebben zo toegang tot de allernieuwste informatie van Toyota.

De doelstelling van het Toyota Technical Education Program is het ondersteunen van autotechnische opleidingen en het vergroten van de merkbeleving bij de studenten autotechniek. In het kader van T-TEP stelt Toyota niet alleen elk jaar lesmateriaal ter beschikking, ook kunnen docenten van de opleidingen kosteloos deelnemen aan speciale cursussen die door Louwman & Parqui B.V. worden gegeven. Dit jaar wordt in ons land een dertiende opleidingsinstituut opgenomen in de groep instituten die Toyota ondersteunt.
 

Naar boven


Bron; AutoRai
 

Toyota met Auris en Yaris TS op AutoRAI 2007 (28-2-2007)

Toyota presenteert op de komende AutoRAI twee nieuwkomers: de Auris en de Yaris TS. Verder wordt de schijnwerper op de toekomst gericht met de Concept Car Fine-T, die voor het eerst in Nederland is te zien. Het is een studiemodel van een ultiem milieuvriendelijke auto waarin een op waterstof werkende brandstofcel wordt gekoppeld aan hybride aandrijving op alle vier de wielen. Niet alleen de aandrijving is schoon, ook voor het interieur zijn plantaardige CO2-neutrale materialen gebruikt.

De Toyota Auris, die op 1 maart zijn debuut beleeft bij de dealers, krijgt een hoofdrol op de stand. De Auris wordt Toyota’s troef in het zakelijke C-segment met een dynamische vormgeving en een innovatief interieur. Bovendien is veel aandacht gegeven aan comfort en uitrusting en hij rijdt opvallend stil. De Auris valt op door het dynamische weggedrag en het ergonomisch vormgegeven dashboard, inclusief een opvallend middenconsole waarop een korte versnellingspook is te vinden.
De prijslijst van de Auris start bij € 17.990,-.

Toyota Auris 2.2 D-CAT Clean Power: krachtigste diesel in C-segment
Er is een ruime keuze uit dieselversies met vermogens tot maar liefst 130 kW (177 pk). Deze laatste is met 400 Nm trekkracht de krachtigste dieselauto in het segment. Het interieur is zowel voor- als achterin ruim en praktisch in te delen, wat belangrijk is voor mensen die de auto voor verschillende doeleinden gebruiken. En Toyota heeft veel aandacht gegeven aan lage gebruikskosten om de zakelijke kracht te versterken. Bovendien is het een van de veiligste auto’s in zijn klasse met een vijf sterren score in EuroNCAP voor bescherming van volwassen inzittenden, drie voor voetgangersveiligheid en vier voor de bescherming van inzittende kinderen.

‘Business’-uitvoering: navigatie en Bluetooth? tegen scherpe prijs van € 1.250,-
Met het oog op de zakelijke markt biedt Toyota in Nederland de speciale Business-versie van de Auris, die standaard beschikt over een volledig in het dashboard geïntegreerd Full Map DVD navigatiesysteem met touchscreen-bediening en verkeersinformatie (TMC) en een Bluetooth?-functie voor handsfree mobiel bellen, met een voordeel van € 2.000,-. Men betaalt slechts € 1.250,- in plaats van de gebruikelijke € 3.250,-. Op de AutoRAI presenteert Toyota tevens een nieuwe Business-uitvoering van de Avensis, waarin eveneens het Full Map DVD navigatiesysteem standaard is met TMC, alsmede het Bluetooth? handsfree systeem met hetzelfde financiële voordeel als bij de Auris. Een sterk punt in deze tijd, waarin zakelijke rijders navigatie hoog op de verlanglijst hebben staan, maar meestal aanhikken tegen een meerprijs van duizenden euro’s voor geïntegreerde systemen en de daarmee gepaard gaande extra fiscale bijtelling.

Yaris TS: topmodel van de range
Ook de Yaris TS is een kersverse aanwinst in het gamma. Het is het topmodel in de Yaris range met een dynamische uitstraling. De Yaris TS is de eerste auto in het Toyota programma die wordt uitgerust met de nieuw ontwikkelde 1,8 liter Dual VVT-i benzinemotor, die goede prestaties met een uitstekend brandstofverbruik combineert. De nieuwe motor is voorzien van dubbele variabele kleptiming en levert 97 kW (132 pk), zodat de Yaris TS in staat is tot zeer sportieve prestaties.
De prijslijst van de Yaris TS start bij € 19.500,-.

De levendige krachtbron van de Yaris TS is gekoppeld aan een soepele, handmatig geschakelde vijfversnellingsbak, waarmee de Yaris in slechts 9,3 seconden vanuit stilstand naar 100 km/uur optrekt. De topsnelheid van de TS bedraagt 194 km/uur. Het onderstel van de Yaris TS is 8 mm verlaagd en iets stugger gedempt, maar heeft nog steeds een comfortabel karakter. De vering is speciaal afgestemd op de als standaard aanwezige lichtmetalen 17-inch wielen welke zijn voorzien van 205/45 R17 banden.

Hybride-waterstof aandrijving: Toyota Fine-T Concept Car
De Fine-T is één van de meest interessante trekpleisters op de komende AutoRAI. Een auto die laat zien dat het in de toekomst anders kan. De auto is ontwikkeld met als doelstelling om een zo klein mogelijk negatief effect op het milieu te hebben. De brandstofcel is bijvoorbeeld voorzien van een nieuw type katalysator die gebruik maakt van lichtmetalen in plaats van edelmetalen. In het interieur van de Fine-T heeft Toyota zo veel mogelijk gewerkt met organische materialen. Deze plantaardige materialen zijn CO2-neutraal.

De brandstofcel en de tanks voor waterstof zijn in de bodemplaat opgenomen. Daardoor ontstaat een platform met een laag zwaartepunt, wat een voordeel is voor de stabiliteit en de wegligging. Bovendien schept zo’n vlakke bodem veel speelruimte voor de ontwerpers. Een afzonderlijk motorcompartiment is niet nodig, want de vier elektromotoren die voor de aandrijving zorgen zijn bij de wielen geplaatst. De Fine-T is dan ook maar 3,86 meter lang, terwijl het interieur toch genoeg ruimte biedt voor vier volwassenen.

De Fine-T, uitgerust met een drive-by-wire systeem, heeft de mogelijkheid ieder wiel apart te besturen met behulp van computerprogramma’s. Zijwaarts inparkeren is hierdoor heel gemakkelijk, alsook op één plek een draai van 360 graden maken. En als je de andere kant op wilt is 180 graden-draai ook zo gemaakt. Camera’s vóór, opzij en achter en beeldschermen op het dashboard zorgen ervoor dat de bestuurder niets ontgaat.

Vanaf 1 maart bij de Toyota dealer
Toyota Auris: de ideale zakenpartner

De Toyota Auris is een compleet nieuwe Hatchback in het C-segment. De auto is verkrijgbaar als drie- en vijfdeurs en er is keuze uit een groot aantal motoren en transmissies. Compleet nieuw is de 1,6 liter Dual VVT-i benzinemotor met 91 kW (124 pk), die optioneel met Multi-Mode Transmissie (M-MT) inclusief ‘shift paddles’ aan het stuurwiel wordt geleverd.

‘Business’-uitvoering
Het modellengamma bestaat uit vijf uitrustingsniveaus: Basis, Terra, Sol, Luna en Executive. De laatste drie versies zijn speciaal voor de zakelijke veelrijder ook als Business-uitvoering leverbaar en hebben dan een pakket extra’s ter waarde van € 3.250,- voor een meerprijs van slechts € 1.250,-. Dit scheelt niet alleen in de aanschafkosten, maar ook in de bijtelling! Het pakket omvat een Full Map DVD-navigatiesysteem met 7-inch kleurenscherm, Traffic Message Channel (filemelding) en een geïntegreerde Bluetooth?-carkit; een functie voor het draadloos verbinden van de mobiele telefoon. Het in kleur uitgevoerde touchscreen beeldscherm omvat 32.000 kleuren en is van een zeer scherpe kwaliteit. Het navigatiesysteem omvat geheel Europa.

Europese vormgeving
De Auris is ontworpen in het designcentrum ED2 van Toyota in Zuid-Frankrijk. Zijn dynamische vorm is geheel op de Europese smaak afgestemd en heeft duidelijke familiegelijkenis met de succesvolle Toyota Yaris en Toyota Avensis. De vormgeving van de Auris drukt sportiviteit uit. Dit wordt onder meer bereikt door de grote spoorbreedte vóór en achter. Het wordt ook benadrukt doordat de voorruitstijl ver naar voren staat. Deze vorm geeft de auto een bepaalde dynamiek. Dit wordt nog eens extra onderstreept doordat de wielen op de uiterste hoeken van de carrosserie staan.

‘Bridge’: opvallend vormgegeven middenconsole
De Auris heeft zeer veel binnenruimte ten opzichte van zijn buitenafmeting en de grootste cabine-inhoud (2,76 m3) vergeleken met zijn directe concurrenten. In het oog springt de unieke vormgeving van de centrale middenconsole. Dit is een opvallend designelement dat wordt aangeduid met de term ‘bridge’. Hiermee wordt het middelste deel van het dashboard op een bijzondere manier verbonden met de ruimte tussen de voorstoelen. Het heeft ook een praktische functie. Doordat dit middenconsole iets hoger is, bevinden de versnellingspook en de andere bedieningsknoppen zich direct binnen handbereik van de bestuurder. Kortom, doordachte ergonomie.
De Auris is ook heel praktisch. Hij heeft een grote kofferruimte en het unieke Toyota Easy Flat-systeem (onder meer uit de Verso) maakt het mogelijk de achterbank in delen uitermate gemakkelijk en snel neer te klappen.

Ruimte en comfort zijn er volop. De inzittenden voor- en achterin beschikken over veel hoofdruimte als gevolg van de hoogte van de auto. En de afstand tussen de voor- en achterstoelen bedraagt maar liefst 91 cm, wat een grote beenruimte oplevert. De stuurpositie is achterwaarts verplaatst waardoor een natuurlijkere zitpositie is verkregen. De beenruimte achterin is des te groter omdat volledig is afgezien van een tunnel op de vloer.

Hightech dieselmotoren
De top van de reeks is de 2.2 D-4D D-CAT Clean Power 177 pk-variant. De motor maakt de Auris tot de krachtigste dieselauto (400 Nm) in zijn segment. Hij is uitgerust met Toyota’s D-CAT-technologie waarbij het vooruitstrevende DPNR-systeem zorgt voor een zeer lage uitstoot van schadelijke stoffen zoals onder meer NOx (stikstofoxide) en roet om zo van deze motor één van de schoonste diesels van vandaag de dag te maken. Deze versie is goed voor spectaculaire prestaties en staat als het ware model voor het gevoel dat rijden in een Auris met zich meebrengt.

Behalve de 2,2 litermotor is er keus uit nog twee geavanceerde dieselmotoren: de zuinige 1,4 liter D-4D en de soepele 2,0 liter D-4D-F die standaard is voorzien van een roetfilter. De 1.4 D-4D is goed voor 66 kW (90 pk) bij 3.800 tpm en een maximum koppel van 190 Nm tussen 1.800 en 3.000 tpm. De grote bandbreedte waarbinnen het hoge koppel beschikbaar is, maakt de 1.4 D-4D zeer geschikt voor druk verkeer. Zijn gunstige verbruik zal een belangrijk aankoopargument zijn. De 2.0 D-4D-F is afgeleid van de uit aluminium vervaardigde 2,2 litermotor. Hij levert 93 kW (126 pk) bij 3.600 tpm. Het maximum koppel bedraagt 300 Nm tussen de 1.800 en 2.400 tpm.

Intelligente Dual VVT-i benzinemotor
In de Auris lanceert Toyota een geheel nieuwe benzinemotor die aantrekkelijke prestaties levert: de 1,6 liter Dual VVT-i. Het Dual VVT-i systeem zorgt voor veel trekkracht bij lage toerentallen en in het middengebied. Hij zorgt ook voor een hoger vermogen bij hoge toerentallen. Hierdoor wordt een maximale efficiëntie bereikt onder alle omstandigheden, wat resulteert in een gunstiger verbruik en een lagere uitstoot van schadelijke bestanddelen. Het maximum vermogen bedraagt 91 kW (124 pk) bij 6.000 tpm en het maximum koppel bedraagt 157 Nm bij 5.200 tpm. Belangrijker nog is dat het koppel tussen 2.000 en 6.000 tpm boven de 140 Nm blijft, dankzij het Dual VVT-i systeem. Het motorenpalet wordt gecompleteerd door een 1,4 liter VVT-i-benzinemotor met 71 kW (97 pk) en een koppel van 130 Nm bij 4.600 tpm.

Veiligste auto in zijn klasse
De Toyota Auris sprong er onlangs bij de gerenommeerde EuroNCAP-botsproeven in positieve zin uit. Hij behaalde de maximale vijf sterren voor inzittendenbescherming. Door de speciale constructie van het front van de auto kreeg de Auris drie sterren waardering voor de veiligheid van voetgangers. Daarnaast scoorde de Toyota vier sterren als het gaat om de veiligheid van kinderen in de auto. Een voor zijn klasse zeer goede waardering in de EuroNCAP test, waardoor de Auris tot één van de veiligste auto’s in zijn klasse mag worden gerekend.

Minimum Intrusion Cabin System & Crash Energy Management
De sterke constructie van de carrosserie – ontwikkeld volgens de regels van MICS (Minimum Intrusion Cabin System) – draagt zijn steentje bij aan het hoge passieve veiligheidsniveau. Crash Energy Management zorgt er bij een aanrijding voor dat de botsenergie zoveel mogelijk wordt weggehouden van het passagierscompartiment.

Uniek in C-segment: knieairbag bestuurder standaard
De Auris heeft standaard negen airbags, waaronder een knieairbag. Die laatste is uniek bij auto’s in het C-segment. ABS met elektronisch geregelde verdeling van de remdruk (EBD, ofwel Electronic Brake-force Distribution) en Brake Assist (BA) is standaard. Vehicle Stability Control (VSC) en Traction Control (TRC) zijn standaard vanaf het Luna-uitrustingsniveau.

Gebouwd in Europa
De Auris wordt gebouwd in Europa. De nieuwe vijfdeurs hatchback wordt in de Britse vestiging gebouwd naast de Toyota Avensis, de driedeurs versie in de Turkse vestiging, naast de Toyota Verso.

Consumentenprijzen
De prijslijst van de Auris begint bij € 17.990,- voor de standaard 1.4 VVT-i 3-deurs. Een Auris met dieselmotor rijdt men vanaf € 22.320,-. De volledige prijslijst is te vinden op www.toyota.nl.
 

Naar boven


Bron; AutoRai
 

Toyota Skills Open tijdens Skills Masters 2007 in Ahoy (16-2-2007)Tijdens Skills Masters 2007 houdt Toyota Motor Europe een Europese wedstrijd tussen automechanica studenten onder de 21 jaar: de Toyota Skills Open 2007. Hiermee is Toyota onderdeel van de EuroSkills Preview die hier plaatsvindt als voorproef op het Europese beroepenpromotie evenement EuroSkills 2008 (18-20 september 2008, Ahoy). Skills Masters 2007 is een opleidingen- en beroepenevenement dat plaatsvindt op 15, 16 en 17 maart 2007 in Ahoy Rotterdam.

Aan de Toyota Skills Open 2007 doen leerling-monteurs uit Nederland, Frankrijk, Italië, Spanje en Groot-Brittannië mee. Nederland wordt vertegenwoordigd door leerlingen van de Toyota T-TEP-school Koning Willem I College in Den Bosch. Ieder land vaardigt twee of drie leerling-monteurs af.

De samenwerking tussen EuroSkills en Toyota Motor Europe heeft een praktische grondslag. Toyota is immers gebaat bij een kwalitatief goed aanbod van technisch geschoold personeel in Europa. Daarom investeert Toyota Motor Europe per jaar gemiddeld een miljoen euro in T-TEP – het Toyota Technical Education Programme.

Toyota ziet deze try-out als een opstap naar een competitie tijdens EuroSkills 2008: de uitgelezen gelegenheid om vakmanschap te promoten en hiervoor een Europese standaard neer te zetten. EuroSkills vormt een belangrijk podium waarop Europa zich kan profileren aan de hand van een aantal speciale vaardigheden. Innovatie binnen het Europese vakmanschap en internationale samenwerking staan daarbij voorop. Net als Skills Masters is het EuroSkills evenement opgezet volgens het concept van zien, doen en informeren. De spannende vakwedstrijden zijn een bron van inspiratie en bieden een helder overzicht van de stand van zaken op de verschillende vakgebieden.

Tijdens Toyota Skills Open is Toyota aanwezig met zijn Formule 1-promotietruck, waarin bezoekers een kijkje kunnen nemen in de wereld van het Panasonic Toyota Racing Formule 1-team. Ook is er gelegenheid mee te doen aan een Pit Stop-competitie.

Het evenement vindt plaats van 15 tot en met 17 maart 2007 in Ahoy Rotterdam en is iedere dag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Bezoekers die zich via www.skillsmasters.nl online voorregistreren, hebben gratis toegang tot Skills Masters. Kaarten aan de kassa kosten 2,50 euro.
 

Naar boven


Bron; AutoRai
 

Nieuwe hybrideconcepten van Toyota in Genève  (15-2-2007)De gedrevenheid van Toyota met betrekking tot duurzame mobiliteit wordt geïllustreerd op de Autosalon van Genève met de onthulling van twee hybride studiemodellen. De twee conceptauto’s tonen de vele mogelijkheden van de hybridetechniek.

Op de Autosalon van Genève benadrukt Toyota zijn vastberadenheid in het zoeken naar en introduceren van oplossingen om auto’s milieuvriendelijker te maken. Toyota loopt in de wereld voorop met de Hybrid Synergy Drive®-technologie; die vormt de rode draad in de zoektocht naar de ultieme milieuvriendelijke auto.

De Autosalon van Genève 2007 is het toneel waarop de Hybrid X zijn wereldpremière beleeft. Het studiemodel toont de nieuwe designkoers voor hybridemodellen en fungeert als technische etalage voor toekomstige hybride-auto’s.

Meer primeurs
Toyota presenteert ook een studiemodel voor de sportauto van de 21ste eeuw, de FT-HS ofwel de Future Toyota Hybrid Sports. De achterwielaangedreven auto heeft de motor voorin en moet in ongeveer vier seconden vanuit stilstand naar 100 km/h kunnen accelereren. De FT-HS toont het potentieel van de hybridetechnologie: hij biedt sensationele prestaties en is uitzonderlijk milieuvriendelijk.

Op de Toyota-stand beleeft de driedeursversie van Auris zijn Europese première. Hij is gespoten in een exclusieve carrosseriekleur en is voorzien van speciaal ontwikkelde wielen.
 

Naar boven


Bron; AutoRai
 

Toyota Prius voor grotere groep automobilisten bereikbaar  (8-2-2007)Toyota biedt vanaf heden de succesvolle Toyota Prius aan vanaf 25.990 euro. Het gaat om de ‘Comfort’-versie. Door hoge Nederlandse belastingen (BPM) is de bereikbaarheid van de schone auto in het geding. Toyota neemt haar milieuverantwoordelijkheid. Het merk wil de schone, ruime en luxueuze hybride auto voor meer mensen bereikbaar maken. Kortom, voor automobilisten die op zoek zijn naar schone mobiliteit tegen een betaalbare prijs.

De Toyota Prius is een enorm succes. Wereldwijd zijn er inmiddels meer dan 640.000 van deze hybride auto’s verkocht. De vraag is nog steeds groot en stijgende. Daarom heeft de fabrikant onlangs besloten de productiecapaciteit met ruim 40% te verhogen tot 280.000 auto’s per jaar.

Ondanks zijn ruimte is deze gezinsauto in staat om een lage CO2-uitstoot van gemiddeld 104 g/km te realiseren. Hiermee is de Prius de benzineauto met de laagste CO2-uitstoot op de Nederlandse markt. Het verbruik van 1 op 23 (volgens EC-norm) is ook bijzonder laag. Zeker voor dit segment. Dit lage benzineverbruik vertaalt zich direct in financieel voordeel. En in een voordeel voor het milieu.

Het uitrustingsniveau van de Prius staat op een hoog niveau. Een automaat (E-CVT), cruise control, climate control en audio met CD speler met 6 luidsprekers gecombineerd met stuurwielbediening zijn onder meer standaard.

Op veiligheidsgebied staat de Prius eveneens zijn mannetje. Hij behaalde vijf sterren in de EuroNCAP crashtest. Verder zijn standaard aan boord: 8 airbags, ABS, Traction Control en Vehicle Stability Control.

Nationale hybride proefrijweken
In mei zullen de Toyota dealers de ‘Nationale hybride proefrijweken’ organiseren. Automobilisten kunnen dan zelf ervaren hoe eenvoudig het is om met de Toyota Prius te rijden. De naadloze afstemming tussen de benzinemotor, de elektromotor en de automaat staat hiervoor garant. Samen levert het systeem 113 pk (82 kW) vermogen. Er is ook veel trekkracht beschikbaar dankzij de elektromotor. Vervolgens zal men op het touch-screen kunnen zien dat de accu’s zichzelf opladen tijdens het rijden en remmen, waardoor hij nooit aan de stekker hoeft.
 

Naar boven


Bron; AutoRai
 

De Yaris TS: het topmodel van de Toyota Yaris range (9-2-2007)

De Toyota Yaris is al enkele jaren een bijzonder succesvol model in het Toyota programma. Nu wordt de Yaris range uitgebreid met een nieuw, geraffineerd topmodel, de Yaris TS. Als topmodel van het Yaris gamma biedt dit model aansprekende, sportieve prestaties zonder concessies te doen op het gebied van finesse of rijcomfort.

De nieuwe Toyota Yaris is zonder meer de krachtigste Yaris die er te koop is. Als topmodel van de Yaris range geeft de Yaris TS de rijder een luxueus gevoel dankzij een hoog uitrustingsniveau, uitstekende rijeigenschappen met een sportieve wegligging alsook een geraffineerde styling. De Yaris TS is gebaseerd op de Yaris modellen van de huidige generatie en biedt dus eveneens enorm veel ruimte, een buitengewoon veiligheidsniveau en een uitzonderlijk comfort voor een auto in deze klasse.

De Toyota Yaris oogstte internationale erkenning vanwege zijn styling en inzittendencomfort maar ook vanwege zijn duurzaamheid. In 2000 won de originele Yaris de Europese Auto van het Jaar verkiezing.

De Yaris vestigde een uitstekende reputatie op het gebied van betrouwbaarheid en veiligheid. Ook na een ingrijpende restyling in 2003 kon het model deze reputatie vasthouden: het Duitse TÜV Auto Rapport 2005 riep de Yaris uit tot ‘betrouwbaarste auto’ in de categorie auto’s van 4 à 5 jaar oud, terwijl de Yaris Verso en Yaris Hatchback bovendien de eerste respectievelijk tweede plaats in hun categorie bekleedden in een onderzoek van J.D. Power naar klanttevredenheid dat in 2005 in Frankrijk en Duitsland werd gehouden.

De Yaris kent een groeiende schare aanhangers. In het introductiejaar werden er in Europa 134.000 exemplaren verkocht, een aantal dat nog verder toenam tot een indrukwekkende 250.000 stuks in 2006. In totaal zijn in Europa meer dan 1,2 miljoen Yaris modellen verkocht sinds het eerste model in 1999 werd gelanceerd.

De Yaris TS is de eerste auto in het Toyota programma die wordt uitgerust met de nieuw ontwikkelde 1,8 liter Dual VVT-i benzinemotor, die goede prestaties combineert met een gunstig brandstofverbruik. De nieuwe motor met dubbele variabele kleptiming levert 133 pk (98 kW) bij 6.000 tpm, zodat de Yaris TS tot zeer sportieve prestaties in staat is.

De energieke krachtbron van de Yaris TS is gekoppeld aan een soepele, handmatig geschakelde vijfversnellingsbak. De TS accelereert in slechts 9,3 seconden vanuit stilstand naar 100 km/uur, terwijl zijn topsnelheid 194 km/uur bedraagt.

Om het vermogen goed op het wegdek over te brengen is de Yaris TS voorzien van een sportief afgesteld onderstel dat een goede wegligging combineert met een comfortabele rijkarakteristiek en scherpe stuureigenschappen. Het onderstel van de Yaris TS werd 8 mm verlaagd en is iets harder geveerd. De vering is speciaal afgestemd op de standaard gemonteerde 17-inch lichtmetalen velgen.

Ook de karakteristiek van de elektrische stuurbekrachtiging werd aangepast en reageert nu 12% sneller dan die van de huidige generatie Yaris modellen, waardoor de TS over een nauwkeurige en directe stuurkarakteristiek beschikt.

De nieuwe Yaris TS wordt leverbaar in een 3-deurs en een 5-deurs carrosserievariant. Kopers kunnen derhalve van de sportieve prestaties van deze hatchback genieten zonder concessies te hoeven doen op het gebied van stijl, praktische bruikbaarheid en comfort.

Dankzij zijn uitbundige design, met lage voor- en achterbumpers, zijspoilers en een discrete dakspoiler, is de Yaris TS een auto die niet onopgemerkt voorbij zal rijden. De speciale TS badges verhogen de exclusiviteit van het model, terwijl de verchroomde sportuitlaat en de nieuwe, opvallende LED-achterlichten de finishing touch vormen.

Binnenin maakt de Yaris een al even geraffineerde indruk dankzij exclusieve accenten op de sportzittingen en deuren en verchroomde accenten op de luchtroosters. Ook het met leder beklede stuurwiel en de unieke amberkleurige dashboardverlichting dragen bij aan het exclusieve gevoel dat de Yaris TS uitstraalt. Het dashboard is uitgerust met een hightech Optitron dashboard, voorzien van analoge klokken voor snelheid en toerental.

Dat de Yaris TS een echte exclusieve uitstraling heeft, wordt nog eens bevestigd door het uitrustingsniveau van de auto. De TS is standaard voorzien van airconditioning, een radio/CD-speler met zes luidsprekers en een volledig verstelbare stuurkolom.

Als topmodel in de Yaris reeks biedt de TS een hoog veiligheidsniveau, met een score van 5 sterren en 35 punten in de EuroNCAP tests. Daarmee behoort de Yaris TS tot de veiligste auto’s in zijn klasse. De TS is uitgerust met maar liefst 9 airbags, waaronder een knieairbag voor de bestuurder. Daarnaast behoren Vehicle Stability Control (VSC) en tractiecontrole (TRC) tot de standaarduitrusting van de Yaris TS.

De Yaris TS vormt een belangrijke aanvulling op de huidige Yaris range en voegt een extra sportieve dimensie toe aan de modelreeks. De Yaris is Toyota’s populairste model op de Europese markt en de TS zal naar verwachting een belangrijke bijdrage leveren aan het verkoopsucces. De Europese afzetmarkt van de Yaris TS is voor 2007 begroot op 10.000 exemplaren.

“De nieuwe Yaris TS is het topmodel van de Yaris range dat een centrale rol in het segment van de sportieve hatchbacks zal vervullen. De Yaris TS biedt raffinement en verfijnde rijeigenschappen”, aldus Andrea Formica van Sales, Marketing & After-Sales van Toyota Motor Europe. “Dit model zal in Europa de aandacht vestigen op de gehele Yaris range en Toyota’s rol als serieuze speler in het B-segment nog verder bevestigen.”

De nieuwe Yaris TS is leverbaar vanaf 10 februari 2007.

Het volledige persbericht:

Een nieuw ontwikkelde aandrijflijn:
Toyota introduceert de Dual VVT-i technologie

 • Nieuw ontwikkelde 1,8 liter Dual krachtbron met VVT-i

 • Uitbreiding van de bestaande serie innovatieve motoren

 • Meer vermogen en meer koppel in het middentoerengebied

 • Laag brandstofverbruik en lage emissiewaarden

De nieuwe Yaris TS wordt aangedreven door een volledig nieuw ontwikkelde 1,8 liter Dual VVT-i krachtbron, die sportieve prestaties combineert met een laag brandstofverbruik en gekenmerkt wordt door een geraffineerde motorkarakteristiek. Dankzij het lage gewicht, de soepele vermogensafgifte en de directe respons van het gaspedaal weet de Yaris TS zijn rijders te fascineren.

Met de nieuwe krachtbron wordt de brede range motoren die voor de Yaris beschikbaar was nog verder uitgebreid. Elke motor in die range werd met zorg gekozen om de kopers een evenwichtige mix van vlotte prestaties en een laag brandstofverbruik te bieden, zodat de totale kosten voor de kopers op een aangenaam niveau blijven.

De motoren in het Yaris programma bieden stuk voor stuk innovatieve en geavanceerde Toyota technieken, die een belangrijke bijdrage leveren aan de merkbeleving van de klant. De basisversie, de 1,0 liter benzinemotor, is een 3-cilinder VVT-i motor (Variable Valve Timing-intelligent) met een laag gewicht en compacte bouw. Desondanks levert deze krachtbron een levendige 69 pk/51 kW bij 6.000 tpm.

Ook de 1,3 liter (87 pk/64 kW) benzinemotor is voorzien van VVT-i techniek voor betere prestaties en lagere emissiewaarden. De 1,4 liter D-4D (90 pk/66 kW) motor is eveneens leverbaar in de Yaris en maakt deel uit van de reeks geavanceerde common-rail dieselmotoren, die een belangrijke factor spelen in de groeiende verkopen van Toyota in Europa.

Dual VVT-i: trekkracht over breed toerengebied beschikbaar

Met de Yaris TS worden innovatieve technieken aangeboden. De krachtbron van de TS is voorzien van Dual VVT-i, een belangrijke doorontwikkeling van de zeer effectieve VVT-i technologie, waarmee diverse motoren in het Toyota programma zijn uitgerust. Bij deze Dual VVT-i techniek worden zowel de timing van de inlaatnokkenas als van de uitlaatnokkenas tegelijkertijd versteld. Dit maakt het mogelijk om de verbranding in een groot toerengebied te optimaliseren.

De 1,8 liter Dual VVT-i motor levert 133 pk/98 kW bij 6.000 tpm en bereikt zijn maximum koppel van 173 Nm bij 4.400 tpm. Belangrijker is dat 90% van deze trekkracht constant beschikbaar is tussen 2.000 en 6.000 tpm. Dat resulteert in een krachtige acceleratie vanuit het middentoerengebied en maakt het rijden op bochtige buitenwegen tot een aangename ervaring.

De Dual VVT-i technologie leidt ook tot hogere prestaties, waardoor de Yaris TS bijzonder energiek overkomt. De TS beschikt over een felle acceleratie en is in staat de 100 km/uur vanuit stilstand in 9,3 seconden te bereiken. Zijn topsnelheid bedraagt 194 km/uur.

Hoewel de Yaris TS indrukwekkende prestaties levert, gaat dat niet ten koste van het brandstofverbruik. Het gecombineerde brandstofverbruik bedraagt 7,2 liter/100 km (volgens EC-norm).

Voor de vervroeging of verlating van de nokkenastiming van beide nokkenassen maakt het Dual VVT-i systeem gebruik van een hydraulisch gestuurd kleppenmechanisme, dat door de motormanagementcomputer wordt bediend. Dit systeem is efficiënter dan het huidige VVT-i systeem, waarbij alleen de inlaatnokkenas wordt versteld.

Doordat de timing van beide nokkenassen optimaal wordt afgeregeld, levert de motor meer koppel bij lage toerentallen en in het middentoerengebied. Door de kleplift te vergroten wordt ook een hogere vermogensafgifte verkregen. De efficiëntere verbranding van de Dual VVT-i technologie leidt eveneens tot een lager brandstofverbruik en lagere emissiewaarden, waardoor de variabele kosten lager uitvallen.

De Dual VVT-i technologie is echter niet de enige innovatieve techniek die tot verbetering van het verbrandingsproces leidt: ook het ‘diagonal squish’-design van de verbrandingskamer, de lange inlaatkanalen en de lange bougies leiden tot een efficiëntere verbranding.

Lichtgewicht, lage wrijving

 • Intensief gebruik van Computer Aided Engineering (CAE)

 • Reductie van wrijvingsverliezen

 • Betere respons van het gaspedaal

De vermogensafgifte en het koppel zijn belangrijke parameters van deze motor. Toch bezit deze motor nog andere, minstens zo belangrijke eigenschappen. De motor is bijvoorbeeld zeer compact gebouwd en licht van gewicht. Bovendien is er veel aandacht besteed aan het verminderen van interne wrijvingsverliezen en de verlaging van het geluids- en trillingsniveau. Hierdoor wordt het rijcomfort aanmerkelijk verbeterd, terwijl de respons van het gaspedaal en het brandstofverbruik er eveneens bij gebaat zijn.

Door de lay-out van de distributieketting en plaats van de oliepomp te wijzigen, konden zowel de afmetingen als het gewicht van het aluminium motorblok beperkt worden. De waterpomp en de smeerolieboringen konden aan de voorzijde van de motor worden ondergebracht.

Door intensief gebruik te maken van Computer Aided Engineering (CAE) kon ook het gewicht van de bewegende delen worden beperkt en de stijfheid van het motorblok worden verbeterd. Een kunststof inlaatspruitstuk zorgt voor een verdere gewichtsreductie.

Diverse maatregelen werden genomen om de inwendige wrijving in de motor te beperken. Zo werd de wrijving tussen de nokkenas en het kleppenmechanisme gereduceerd door gebruik te maken van tuimelaars met een rolnokvolger. Hydraulische klepstellers zorgen voor een correcte en onderhoudsvrije afstelling van de klepspeling, waardoor de onderhoudskosten voor de eigenaar beperkt blijven.

Andere technische ingrepen behelzen de toepassing van zuigerveren met een lage aanligweerstand, een uit het hart geplaatste krukas en geoptimaliseerde inlaatkanalen. Al deze maatregelen leiden tot een reductie van de wrijvingsverliezen en zorgen daarmee voor een verlaging van het brandstofverbruik.

Laag geluidsniveau

 • Stijf cilinderblok en carter

 • Uitstekende geluidsonderdrukking

De 1.8 Dual VVT-i krachtbron van de Yaris TS staat garant voor uitstekende prestaties en een aangename rijkarakteristiek, onder meer door de uitstekende onderdrukking van geluiden en eventuele trillingen.

Door het intensieve gebruik van Computer Aided Engineering kon de stijfheid van zowel het cilinderblok als het carter aanmerkelijk worden verbeterd, zodat ongecontroleerde bewegingen beperkt blijven. Verder heeft deze krachtbron een goed uitgebalanceerde, gesmede krukas en een zeer stijve carterpan. Een geluidsabsorberend motordeksel zorgt voor een verdere demping van het motorgeluid.

Soepele vijfversnellingsbak

 • Nauwkeurig berekende overbrengingsverhoudingen

 • Lederen pookknop met chroomaccent

Het vermogen van de 1,8 liter Dual VVT-i krachtbron wordt via een speciaal voor deze auto aangepaste, handmatig geschakelde versnellingsbak op de wielen overgebracht.

De overbrengingsverhoudingen zijn afgestemd op de motorkarakteristiek van de 1.8 Dual VVT-i krachtbron, zodat de Yaris TS optimaal kan profiteren van de uitstekende trekkracht in het middentoerengebied.

Versnellingsbak

De synchromesh van de eerste versnelling is voorzien van dubbele conussen voor soepele terugschakelacties. Ook is de synchromesh van de tweede versnelling herzien. De gekozen versnellingsbakolie heeft een lage viscositeit voor een reductie van de wrijvingsverliezen, met gunstige gevolgen voor het brandstofverbruik.

De combinatie van de goed geproportioneerde versnellingsbak, de soepele 1.8 Dual VVT-i krachtbron en het sportief afgestemde onderstel garanderen dat de Yaris onder alle omstandigheden plezierige, soepele rijprestaties biedt.

Sportief onderstel

 • Verlaagd onderstel met gewijzigde veerkarakteristiek

 • Nauwkeurige, subtiel reagerende besturing

 • Uitstekende feedback

 • Laag geluidsniveau

De Yaris beschikt van huis uit over een sterk platform, maar voor de Yaris TS werd het nog eens herzien met het oog op het toegenomen vermogen en de hogere prestaties. Nog meer rijplezier bieden stond daarbij centraal. De gewijzigde veerkarakteristiek en modificaties aan de stuurinstallatie zorgen voor een sterk verbeterde feedback en actieve veiligheid, zonder dat dit ten koste gaat van het raffinement waar de Yaris om bekend staat.

Het sportieve onderstel van de Yaris TS is een doorontwikkeling van het nieuwe, zeer stijve platform waarop het Yaris model van de tweede generatie is gebouwd. De torsiestijfheid van dit platform is 50% groter dan bij de originele Yaris het geval was. Daardoor kenmerkt de nieuwe Yaris zich door directere stuureigenschappen, meer comfort en een lager geluidsniveau.

Voor de Yaris TS werd de stijfheid van dit onderstel nog verder verbeterd. De draagarmen van de voorwielophanging en stabilisatorstang van de achterwielophanging zijn versterkt om rolneigingen van de carrosserie in te tomen. De carrosserie van de Yaris TS werd in zijn geheel met 8 mm verlaagd, waardoor het model ook optisch een snellere indruk maakt. Andere veren en schokdempers zorgen voor een evenwichtig weggedrag en verbeteren de koersvastheid op hoge snelheid.

Gewijzigde voorwielophanging

 • Uitstekende stabiliteit en prima comfort

 • Beperkte rolneigingen en versterkte vering

De voorwielophanging van de Yaris TS is afgeleid van de succesvolle McPherson veerpoot met L-arm, zoals die op de gehele Yaris range wordt toegepast. Bij dit compacte, zeer stijve design is de veerpoot aan de binnenzijde van de wielnaaf geplaatst voor een goede stuurstabiliteit en soepel veergedrag.

Dit ontwerp leidt ook tot een beperking van geluiden en trillingen die via de veerstrop aan de carrosserie worden doorgegeven en draagt daarmee bij tot een verbetering van het comfort.

De veren en schokdempers van de Yaris TS zijn speciaal voor dit model getuned, zodat de auto over sportieve stuureigenschappen en een hoge mate van comfort beschikt. De voorste schokdempers zijn voorzien van extra veren om de stabiliteit te verbeteren en een uitgebalanceerd stuurgedrag te verkrijgen. Een versterkte stabilisatorstang beperkt de rolneigingen van de carrosserie.Compacte achterwielophanging

 • Gewijzigde afstelling achterschokdempers

 • Uitstekend rijcomfort

De achterwielophanging is uitermate licht en compact dankzij een veerconstructie met torsieas. Dit systeem draagt bij aan een bijzonder efficiënt totaalpakket en zorgt voor een goede koersvastheid en een soepel rijgedrag. De onafhankelijk van elkaar gemonteerde veren en schokdempers maken een lage, vlakke achtervloer en een korte achteroverhang mogelijk. Deze lay-out laat ook een grotere spoorbreedte toe, waarvan de laadcapaciteit en totale afmetingen profiteren. Ook de Yaris TS maakt gebruik van deze zeer efficiënte, stijve constructie, waarbij de afmetingen van de schokdempers en veren werden gewijzigd voor een betere feedback en handhaving van het uitstekende rijcomfort.

Communicatieve stuureigenschappen

 • Tandheugel met hoge overbrenging

 • Nieuw gekalibreerde stuurbekrachtiging

Om optimaal te profiteren van de sportieve eigenschappen van de Yaris TS, heeft Toyota veel aandacht besteed aan het vergroten van de stuurprecisie. Daarvoor kreeg de Yaris TS een stuurinrichting met een hogere overbrenging en een scherper reagerende elektrische stuurbekrachtiging (EPS). Deze stuurbekrachtiging geeft een directer gevoel dan conventionele hydraulisch bekrachtigde stuursystemen en resulteert bovendien in een lager brandstofverbruik.

Om een meer lineair stuurgevoel te verkrijgen, heeft Toyota de montagepunten van de stuurinrichting stijver uitgevoerd op alle modellen in de Yaris reeks.

De tandheugel van de Yaris TS heeft een overbrengingsverhouding van 13,2:1, waarmee het stuur in slechts 2,3 omwentelingen van aanslag tot aanslag kan worden gedraaid. Het resultaat is dat de Yaris TS zeer direct aanvoelt en een snelle respons op stuurbewegingen biedt. De draaicirkel bedraagt 11,20 meter.

Om het gevoel en de feedback naar de bestuurder te verbeteren werd de karakteristiek van de EPS stuurbekrachtiging herzien. Uiteraard werd hierbij rekening gehouden met de grotere wielmaten en de gewijzigde overbrenging van de tandheugel. De motor van de EPS stuurbekrachtiging is bij de TS daarom sterker dan bij de gewone Yaris.

Exclusieve 17-inch wielen

De Yaris TS is voorzien van fraaie 17-inch wielen, die zorgen voor een hogere stabiliteit en verbeterde stuureigenschappen. De grotere wielen vullen de wielkasten fraai op en dragen bij aan de sportievere uitstraling van de Yaris. Dankzij de 205/45 R17 laagprofielbanden beschikt de auto in alle omstandigheden over uitstekende grip.


Laag geluids- en trillingsniveau

Ondanks zijn sportieve uiterlijk en strakke stuureigenschappen biedt de Yaris TS een geraffineerd, soepel en comfortabel weggedrag met een uitzonderlijk laag geluidsniveau. Net als de huidige Yaris modellen maakt de vernieuwde Yaris gebruik van een nieuw concept op het gebied van geluidsabsorptie en isolatie – een concept dat al eerder op succesvolle wijze werd toegepast op de Toyota Avensis en de Toyota Verso.

Het nieuwe geluiddempende materiaal absorbeert het geluid en neemt de geluidsenergie als het ware in zich op. Dat werkt beter dan de methode waarbij de auto van de geluidsbron wordt geïsoleerd door gebruikmaking van dikke lagen materiaal. Op deze wijze wordt ook gewicht bespaard, aangezien het nieuwe materiaal half zoveel weegt als het oude materiaal. Een ander voordeel is dat het nieuwe geluiddempende materiaal voor 80% opnieuw te gebruiken is, terwijl er geen oplosmiddelen of lijm nodig zijn om het materiaal aan te brengen. Kortom, milieuvriendelijke toepassingen.

De Yaris is voorzien van een dubbele deurafdichting. Daarnaast zorgt een nieuwe gebalanceerde motorsteun voor een beperking van geluid en trillingen. In plaats van de conventionele driehoeksmontage is de Yaris voorzien van een motorsteun aan weerszijden, waarbij de denkbeeldige lijn tussen de steunen door het zwaartepunt van de motor loopt. De derde motorsteun, die aan de onderzijde van het motorcompartiment was geplaatst, is vervangen door een torsiestaaf die de kantelbewegingen van de motor opvangt.

Geraffineerd vormgegeven

 • Leverbaar in 3- of 5-deurs carrosserie

 • Met behoud van het originele Yaris DNA

Met zijn geraffineerde, sportieve uitstraling is de Yaris TS een opvallende verschijning die zijn status als topmodel in de Yaris range duidelijk demonstreert.

Bij de ontwikkeling van de Yaris, die onder de supervisie van Executive Chief Engineer Katsuya Inoue en Chief Engineer Hajime Suzuki tot stand kwam, lag de focus op diverse punten. Ten eerste moest het originele Yaris DNA herkenbaar aanwezig blijven. Dit hield in dat het een auto moest zijn met veel interieurruimte en veelzijdige gebruiksmogelijkheden, geavanceerde technologie, een hoge mate van comfort en veiligheid en aansprekende prestaties. Daarnaast werd getracht bij elk aspect de kwaliteit, duurzaamheid en betrouwbaarheid verder te verbeteren.

Het premium gevoel moest in de nieuwe Yaris TS nog meer overheersen dan bij de huidige range. Om dat te bereiken werd wat raffinement en afwerking betreft de lat nog hoger gelegd. Dit uit zich vooral in de verbeterde algemene kwaliteit en in de zeer geavanceerde Dual VVT-i krachtbron.Sportieve styling van het exterieur

 • Uitzonderlijk ruim en comfortabel interieur

 • Sportieve styling, gecombineerd met een hoog uitrustingsniveau

 • Lage sportieve voor- en achterbumper

 • Zijspoilers en dakspoiler

Natuurlijk profiteert de Yaris TS van het huidige Yaris concept, met een ruim en veelzijdig interieur en een dynamische vormgeving. Deze kleine auto biedt veel ruimte dankzij gebruikmaking van het zogenaamde ‘cab-forward’ principe, waarbij de basis van de A-stijl 120 mm naar voren werd geplaatst en de vooroverhang werd ingekort.

De huidige Yaris meet 3.750 mm en heeft een wielbasis van 2.460 mm. Dit heeft een opmerkelijk ruimer inzittendencompartiment tot gevolg, waarbij de afstand tussen de voor- en achterstoelen op heuphoogte 880 mm bedraagt. Daarmee kan de Yaris de concurrentie aan met menig model in het C-segment.

Het comfort van de inzittenden wordt eveneens gunstig beïnvloed door de uitzonderlijk royale hoofdruimte en de vlakke achtervloer, die zorgt dat er meer voetruimte voor de achterpassagiers is. Ook de rijpositie en de heuphoogte werden verbeterd voor extra zitcomfort.

Dankzij het unieke Toyota Easy-Flat systeem zijn de achterzittingen met behulp van een bovenop de rugleuning geplaatste hefboom volledig weg te vouwen. De achterzittingen kunnen ook in ongelijke delen (60/40) worden weggeklapt en individueel over een afstand van 150 mm naar voren en achteren worden verschoven. Dat maakt de Yaris TS bijzonder veelzijdig.

Het exterieur van de Yaris TS heeft een unieke styling die de auto een opvallende, premium uitstraling geeft. De grote, dynamisch vormgegeven voorbumper sluit fraai aan op de motorkap waardoor een uniform beeld ontstaat dat het lage zwaartepunt accentueert. Dit beeld wordt versterkt door de grote, lage grille en de krachtige belijning van de lage bumper met ingebouwde mistlampen.

Uitgekiende details versterken de sportieve uitstraling, die de Yaris TS van de standaard modellen onderscheidt. De unieke honingraatgrille met prominente TS badge trekt de aandacht. De halogeen koplampen voor dim- en grootlicht zijn eveneens van een nieuw design, met een zilveren lens en matglas.

De achterbumper is aan de onderzijde voorzien van een spoiler en accentueert het beeld van een auto met een laag zwaartepunt. In de achterbumper zijn tevens de verchroomde sportuitlaat en mistlampen geïntegreerd.

Het cirkelvormige motief van de achterlichten benadrukt het sportieve imago van de auto, waarbij de LED-uitvoering niet alleen stijlvol oogt, maar ook zeer effectief werkt.

De lage zijspoilers en discrete dakspoiler completeren de styling van de Yaris TS. Daarnaast zorgen ze voor een verbeterde koersvastheid en gunstigere stroomlijn, waardoor de luchtweerstandscoëfficiënt slechts 0,32 bedraagt.

Premium interieur en hoogwaardige uitrusting

 • Sportieve stoelen en rijpositie

 • Hightech Optitron instrumenten

 • Hoogwaardig uitrustingsniveau

Het Yaris TS interieur werd opgewaardeerd met sportieve stoelen en bijpassende deurpanelen. Verchroomde accenten sieren de luchtroosters, terwijl een met leder bekleed stuurwiel en dito pookknop het sportieve gevoel versterken. De stoelen bieden meer zijdelingse steun en meer comfort wanneer de hogere prestaties van de Yaris TS ten volle worden benut.

Het sportieve thema wordt voortgezet in het dashboard, waar hightech Optitron instrumenten een analoge weergave van de snelheid en het toerental laten zien. De roodgekleurde tellernaalden contrasteren fraai met de amberkleurige achtergrondverlichting, die ook op de andere instrumenten en bedieningselementen terug te vinden is.

De handmatig bediende airconditioning draagt bij aan het comfort van bestuurder en passagiers, terwijl een radio-/CD-speler met zes luidsprekers een grootse audiobeleving biedt. Voor een optimale rijpositie is de Yaris TS voorzien van een stuurkolom die zowel in de lengte als hoogte te verstellen is.

Voor bestuurders die nog meer rijcomfort wensen biedt Toyota opties, zoals Smart Keyless Entry in combinatie met Climate Control.

Topklasse veiligheidsvoorzieningen

 • 5-sterren score in de EuroNCAP botsproeven

 • 9 airbags standaard, inclusief knie-airbag bestuurder

 • Crashbestendige kooiconstructie

 • Stabiliteitscontrole en tractiecontrole standaard

De huidige Toyota Yaris is een auto met een uitstekend veiligheidsniveau. In de EuroNCAP tests behaalde de Yaris een score van 5 sterren en 35 punten voor de bescherming van volwassenen.

Met deze prestatie eist de Yaris een prominente plek op tussen de toonaangevende auto’s in de klasse van de compacte B-segment auto’s, waarbij nota bene aangetekend kan worden dat diverse rivalen van recenter datum zijn. De score van 35 punten voor de bescherming van volwassenen is de hoogste score ooit door een Toyota behaald.

In de drie testgroepen van de EuroNCAP scoorde de Yaris 5 sterren en 35 punten voor de bescherming van volwassenen, 2 sterren op het gebied van voetgangerbescherming en 3 sterren voor de bescherming van kinderen.

Als topmodel van de Yaris range profiteert de Yaris TS natuurlijk ook van dit doorontwikkelde, geïntegreerde pakket aan actieve en passieve veiligheidsmaatregelen voor de bescherming van bestuurder en passagiers.

Er zijn standaard maar liefst 9 airbags aan boord van de Yaris TS, waaronder een knieairbag voor de bestuurder. Verder is de Yaris TS voorzien van een waarschuwingssysteem met zoemer voor de veiligheidsgordels op de beide voorstoelen. Standaard is de Yaris TS uitgerust met 4 airbags (2 front- en 2 zijairbags), terwijl curtain airbags voor de voor- en achterpassagiers als optie leverbaar zijn.

De voorzijde van de Yaris TS is speciaal ontworpen om het risico op letsel van voetgangers bij een eventuele botsing te beperken. Achter de grille en de voorspoiler zijn energieabsorberende elementen van kunststof geplaatst, bovendien is de versteviging van de voorbumper voorzien van een energieabsorberende structuur. Deze voorzieningen dienen om de mate van letsel aan de onder- en bovenbenen van voetgangers te beperken.

Om het risico op hoofdletsel te verkleinen is het dashboard minder stijf uitgevoerd, zodat het kan vervormen en meer energie kan opnemen. Daarnaast voorziet de nieuwe motorkap in meer ruimte tussen kap en motorblok, zodat de motorkap beter kan vervormen bij een botsing met een voetganger.

Sterke kooiconstructie

De carrosseriestructuur van de Yaris is ontwikkeld volgens Toyota’s Minimal Intrusion Cabin System (MICS). Dankzij deze constructiemethode wordt energie die bij een frontale of zijdelingse aanrijding vrijkomt over de structuur verdeeld zodat deze wordt weggeleid van de inzittenden en de vervorming van het inzittendencompartiment beperkt blijft.

In geval van een frontale botsing wordt de energie die door de voorste zijelementen wordt opgenomen weggeleid van het inzittendencompartiment. Deze energie wordt deels doorgegeven aan een complexe structuur onder de wagenbodem en deels via de A-stijlen en de balken in de voordeuren naar het bovendeel van de carrosserie geleid.

Wanneer er een zijdelingse aanrijding plaatsvindt, wordt de energie over diverse dwarsbalken in het dak en twee dwarsbalken in de vloer verdeeld. Daarnaast zijn de B-stijlen verstevigd met staal dat een zeer hoge treksterkte heeft (590 MPa).

Andere voorzieningen voor de bescherming van de inzittenden zijn voorstoelen met het zogenaamde Whiplash Injury Lessening (WIL), een vervormbare stuurkolom en een rempedaal dat zich bij een botsing uit de voetruimte terugtrekt. De buitenste achterstoelen zijn voorzien van ISOFIX bevestigingspunten voor kinderzitjes.

Nieuwe crashstandaard

De Yaris is de eerste auto die Toyota heeft ontwikkeld volgens strengere ‘auto-tegen-auto’ crashtests. Deze tests bootsen een frontale aanrijding met een 50% overlap tegen een twee ton zwaar voertuig na, waarbij beide voertuigen een rijsnelheid van 55 km/uur hanteren. Daarnaast worden ook zij- en achteraanrijdingen met een 50% overlap gesimuleerd. Bij deze tests is de botsenergie 20% hoger dan bij voorgaande tests van Toyota, die bij 50 km/uur plaatsvonden.

Actieve veiligheidsvoorzieningen

De actieve veiligheid wordt bij de Yaris TS gewaarborgd door een zeer nauwkeurig stuurgedrag en een zeer effectieve reminstallatie. De diameter van de voorste remschijven is vergroot tot 275 mm, terwijl de achterste remschijven met een diameter van 259 mm eveneens zijn aangepast aan de hogere prestaties.

Een antiblokkeersysteem (ABS) met elektronische remkrachtverdeling en remassistent behoort op alle Yaris modellen tot de standaarduitrusting. De Yaris TS is daarnaast standaard voorzien van Toyota’s stabiliteitscontrolesysteem (VSC) en tractiecontrole (TRC).

Door deze voorzieningen staat de Yaris TS garant voor veel rijplezier en een uitstekende controle en tractie onder alle rijomstandigheden.
 

 

Naar boven


Bron; AutoRai